Zo kies je voor het juiste matras

Lifestyle door Djamila

Om overdag goed te kunnen functioneren, is een goede nachtrust van cruciaal belang. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je kiest voor het beste matras. Is het de hoogste tijd voor een nieuw matras, maar weet je niet wat bij jou past? In dit artikel vertellen we je hoe je het matras kiest wat het beste bij jou past.

Lees ook: 5x tips om weer in slaap te vallen wanneer je ’s nachts wakker wordt

Ondersteuning van het matras

Ga op zoek naar het beste matras 2024. Allereerst moet jouw nieuwe matras de juiste ondersteuning bieden aan jouw lichaam. Het is om deze reden ontzettend belangrijk dat jij hem goed test. Idealiter zakken je heupen en je schouders lekker weg, maar de rest van je lichaam moet redelijk stabiel liggen. Het is belangrijk dat je wervelkolom recht ligt. Om deze reden hebben wat zwaardere mensen vaak baat bij een harder matras en lichtere mensen hebben baat bij een matras dat wat meer indeukt wanneer je er op gaat liggen.

Comfort

Het comfort is ontzettend belangrijk. Dit betekent dat het elastisch is en jou toestaat om vrij te bewegen wanneer je op het matras ligt. Hiervoor is het belangrijk dat het matras zich uitstekend naar je lichaam vormt. Om die reden traagschuim bijvoorbeeld een goede keuze. Voor je een matras koopt, is het belangrijk om de elasticiteit van het matras even goed te testen, bijvoorbeeld door even goed heen en waar te draaien en te voelen of je voldoende bewegingsvrijheid ervaart.

Materiaal

We vertelden eerder al dat een matras van traagschuim een uitstekende keuze is, om zeker te zijn van voldoende elasticiteit van je matras. Ook het materiaal van de tijk is een belangrijke om over na te denken. Over het algemeen zijn natuurlijke materialen zoals katoen een goed idee wat betreft de tijk, omdat natuurlijke materialen het best in staat zijn om vocht en warmte af te drijven. Een tijk van synthetisch materiaal is juist weer een betere keuze wanneer je een niet al te hoog budget hebt, of wanneer je last hebt van allergieën voor bijvoorbeeld huisdieren of huisstofmijt. Ook kan het handig zijn wanneer je de tijk van het matras af kunt halen en los kunt wassen. Zeker voor dames die menstrueren of mensen die in de nacht veel zweten, kan het fijn zijn wanneer je de tijk van het matras regelmatig even in de wasmachine kunt gooien.