Prepaid vs abonnement: wat zijn de verschillen?

Lifestyle door Djamila

Wanneer je een nieuwe telefoon of simkaart nodig hebt, zul je een keuze moeten maken tussen een prepaid simkaart en een abonnement. Allebei hebben ze hun eigen voor- en nadelen, welke ook afhangen van je eigen gebruik van je telefoon. In dit artikel leggen we je uit wat de verschillen tussen de twee zijn, zodat je een goede keuze kunt maken.

Alles wat je moet weten over een prepaid simkaart

Een prepaid simkaart houdt in dat je vooraf tegoed koopt voor je belminuten, sms’jes en data in de vorm van prepaid internet. Je komt dus nooit voor onverwachte kosten te staan aan het einde van de maand. Een prepaid simkaart houdt wel in dat je data écht op is, wanneer je de limiet bereikt hebt. Je kunt eventueel wel extra bijkopen, maar hier zijn wel hogere kosten aan verbonden. Een prepaid kaart is vooral interessant voor mensen die niet vaak gebruik maken van hun telefoon. Een voordeel van een prepaid simkaart is dat er geen contract aan verbonden is. Je kunt dus op elk moment stoppen met het gebruiken van je simkaart en er hangen geen opzegtermijnen aan vast. Hierdoor is een prepaid simkaart dus erg flexibel en een goede optie voor mensen die niet lang vast willen zitten aan een abonnement.

Alles wat je moet weten over een abonnement

De andere optie is dus het afsluiten van een abonnement. Omdat mensen vandaag de dag veel meer gebruik maken van hun telefoon, is een abonnement in de meeste gevallen de goedkoopste optie. Je kunt voor een vast bedrag per maand een bepaald aantal belminuten, sms’jes en data afsluiten en je kunt de hoeveelheid makkelijk verhogen of verlagen. Vaak wordt er voor onbeperkt bellen en internet gekozen, waar je een vast maandelijks bedrag voor betaalt. Hierdoor weet je zeker dat je nooit zonder data komt te zitten en tegelijkertijd ook geen onverwacht hoge kosten maakt voor het internetten. Ook kun je ervoor kiezen om er een nieuw toestel bij te doen, waardoor je die meefinanciert met het abonnement. De maandelijkse kosten liggen dan wel wat hoger, maar je krijgt er een gloednieuwe mobiel voor terug, zonder dat je in één keer de hele aanschafprijs hoeft te betalen.

Welke optie kies jij?

Welke optie het beste bij jou past, hangt dus af van hoe vaak je jouw telefoon gebruikt. Bel je niet vaak via een mobiel nummer en gebruik je het internet vrijwel niet wanneer je niet thuis bent? Dan is een prepaid simkaart waarschijnlijk de meest interessante optie. Wanneer je echter altijd en overal bereikbaar wilt zijn en overal wilt kunnen internetten, is een abonnement financieel gezien een interessante optie. Dus, voor welke ga jij?