Dingen die je met natuurazijn kan doen

Life Hacks door Claire

Net als olie, specerijen, kruiden en andere smaakmakers is natuurazijn een basisproduct in elke keuken. Je gebruikt het voor in je gerechten, maar ook als schoonmaakproduct of iets anders. Hierbij de beste natuurazijn lifehacks.

Lees ook: 8 lifehacks waarvoor je Vaseline kunt gebruiken

Natuurazijn

Natuurazijn is een zure vloeistof die ontstaat door vergisting van alcohol, zoals wijn, bier of appelcider. Het is goedkoop, oneindig houdbaar en milieuvriendelijk. Het is een natuurproduct, dat tegenwoordig ook synthetisch (kunstmatig) gemaakt wordt. Dit is vaak schoonmaakazijn en moet je niet consumeren. De manieren waarop je natuurazijn gebruikt is als volgt:

Ontkalken

Omdat azijn zo zuur is, is het effectief voor het ontkalken van koffiezetapparaten, waterkokers, douchekoppen en andere huishoudelijke apparaten. Meng de azijn met water. De verhouding moet ongeveer 50/50 zijn. Zeg maar dag tegen die witte dingetjes in je thee, daar is nog nooit iemand blij van geworden.

Vlekken verwijderen

Een stukje chocolade op je nieuwe blouse, bloed op je shirt van een bloedneus van je kind of een kapotte pen die een deel van je witte broek blauw heeft gemaakt? Allemaal vervelend en belangrijk om het er zo snel mogelijk uit te krijgen. Een wondermiddel voor vlekken is azijn. Wat je met azijn doet om het te verwijderen verschilt per vlek. Voor een koffievlek gebruik je azijn en zeep, voor chocolade- en bloedvlekken mix je een deel azijn met een deel water en voor inktvlekken mix je een deel azijn met een deel melk. Voor de bloedvlekken is het belangrijk dat je koud water gebruikt. Met heet water stolt het bloed en is de vlek moeilijker te verwijderen. Dat wil je niet.

Je haar 

Azijn gebruik je ook goed voor in je haar. Vroeger werd appelciderazijn in verschillende culturen gebruikt als middel om de huid te ontsmetten of kalmeren. Het heeft veel voordelen. Het is een natuurlijke oplossing bij psoriasis, eczeem, roos, hoofdluis en droge of jeukende hoofdhuid en het is geweldig als conditioner. Daarvoor meng je een beker met 250 ml water en 35 ml appelazijn en was je je haar met shampoo en conditioner om het vervolgens te spoelen met het appelazijnmengsel. Je haar is beter doorkambaar en voelt zacht en verzorgd aan. Probeer het eens uit. Ook fijn om te weten: wanneer je de appelazijn voldoende aanlengt en goed uitspoelt ruik je er niks van.

Wegjagen van insecten 

Ben je lekker aan het eten, heb je ineens een mier in je mond als je die zoete watermeloen eet of zoemt er de hele tijd een wesp in je oor. Heel eng en helemaal niet fijn. Ook tegen deze insecten werkt azijn goed. Wespen houden niet van sterke geuren, zet dus een bakje azijn op tafel en de wespen blijven weg. Voeg voor het beste resultaat de bakjes aan met kruidnagel. Voor mieren maak je een mengsel van gelijke delen van water en azijn. Spray dit op de plekken waar je ze niet wil hebben, zoals op je aanrecht of de eettafel. Grote kans dat ook zij wegblijven. Een wondermiddel, toch?

Bron: hetkanwel.nl | flow-cosmetics.nl | zeeplokaal.nl Beeld: Pexels