DIY lampenkap ideeën om je huis prachtig te verlichten

Hobby door Claire

Om je huis te verlichten, heb je keuze uit verschillende kaarsen, lichtjes en lampen. Op vele manieren verlicht je zo jouw huis prachtig en kies je zelf hoe. Voor de creatieveling onder ons is het ontzettend leuk om je verlichting zelf te maken. Of je nou houdt van gezelligheid of juist modern chic. Dit zijn de leukste ideeën om een lampenkap te maken of bekleden. 

Lees ook: DIY: Maak je eigen kleurrijke vaas

3 leuke ideeën om een lampenkap te maken of bekleden

Fotorolletjes

Is de fotomuur vol of heb je geen plek meer op de koelkast om er nog iets toe te voegen, maar heb je wel nog wat foto’s die je ontzettend graag ergens in je huis kwijt wil? Dan is het maken van een fotolamp een geweldige oplossing. Daar heb je het volgende voor nodig:

 • lampvoet
 • lampenkap
 • gescande dia’s
 • bindringen
 • tangen
 • stans/kniptang
 • scharen

Heb je de benodigdheden in huis? Dan maak je het als volgt.

 1. Verwijder de lampenkap, behalve het draadframe
 2. Maak gaten in de geselecteerde dia’s. Dit doe je in alle vier de hoeken of in het midden.
 3. Verbind de dia’s met de bindringen tot kettingen in de gewenste lengte
 4. Monteer de diakettingen met behulp van bindringen op het frame van de lampenkap. Herhaal dit tot je de draadframe vol is.

Kies je leukste foto’s uit en laat ze zo op deze originele manier schitteren.

Kralen

Voor wie houdt van kleur in huis en kinderen heeft, is dit een heel leuk idee. Wat je nodig hebt zijn kralen, draad om deze te rijgen en een oude lamp met draadframe. Het maken gaat als volgt:

 1. Leg eerst een dubbele knoop aan de bovenkant van het draadframe
 2. Houd voor de stevigheid twee draden over en rijg daar de kralen aan, kleuren zijn naar keuze dus maak er iets moois van
 3. Heb je een rij kralen voltooid? Maak dan nog een zeer dubbele knoop en verberg de uiteinden door ze in de kralen te draaien. 
 4. Herhaal dit tot je het rijtje vol hebt

Oude legging

Ooit gehoord dat je oude of kapotte kleding niet weg moet gooien, omdat je er ook nieuwe dingen van maakt? Dit wordt ook wel upcyclen genoemd en dit idee geeft daar weer een leuk voorbeeld van. Wat je nodig hebt is een kleine lampenkap (uiteraard), het liefst de grootste maat van panty’s of leggings die je hebt, een lijmpistool en een schaar. Dit is hoe je daarmee van een legging een prachtige lampenkap maakt:

 1. Knip eerst de bovenkant van de legging af (gebruik het hoogst mogelijke punt om maximale breedte te krijgen) en trek het over de lampenkap.
 2. Lijm langs de rand
 3. Knip aan de andere kant het overtollige materiaal van de bovenkant af en laat ongeveer 2,5 cm over om mee te werken, zodat je het later afsnijdt.
 4. Lijm langs de andere rand 
 5. Klaar is Kees! Helemaal leuk! 
Bron: mediafix.nl | vintagerevivals.com | lavionrosedeco.blogspot.com Beeld: Pexels