Hoe leer je je kind veerkracht te krijgen?
Wanneer je kind een puzzel oplost of bezig is met een schoolwerkje en dit niet lukt, raakt je kind misschien gefrustreerd. Het is lastig om hier als ouder mee om te gaan. Je wil je kind waarschijnlijk graag helpen. Toch is het misschien beter om het anders aan te pakken. Door alles voor te kauwen, bouwt je kind namelijk geen veerkracht op terwijl dit erg belangrijk is in het leven. Heb je tips nodig om de veerkracht van je kind op te bouwen? Wij hebben er een paar.
Lees ook: Tips tegen strijd met het aankleden bij kinderen
Waarom is veerkracht belangrijk?
Het is belangrijk om bij je kinderen veerkracht op te bouwen. Hiermee gaat je kind beter om met conflicten en tegenslag. Van vroeg af aan leren over veerkracht helpt bij de zelfverzekerdheid van kinderen. Hierdoor vindt je kind het makkelijker om nieuwe dingen te proberen. Het helpt ook met verandering accepteren en er makkelijk mee om gaan. Samengevat: veerkracht is een belangrijke eigenschap voor je kind om op te bouwen.
Moedig autonomie aan
Door je kinderen keuzes te laten maken en ze verantwoordelijkheid te geven, krijgen ze meer zelfverzekerdheid. Ook stimuleert dit probleemoplossende vaardigheden. Door autonomie aan te moedigen krijgt je kind dus meer veerkracht. Laat je kinderen bijvoorbeeld kiezen welke kleding ze aan trekken.
Oefen met probleemoplossing
Als ouder heb je misschien de neiging om je kind met alles te helpen. Wanneer je kind moet huilen of gefrustreerd is, is dit vervelend om te zien. Toch is het belangrijk voor je kind om zelf problemen op te lossen. Fouten maken en falen hoort bij het leven en dit helpt juist bij het opbouwen van veerkracht. Kinderen leren om te gaan met problemen en teleurstelling. Leg je kinderen uit dat het normaal is dat iets soms niet lukt, en laat ze opnieuw proberen.
Stap buiten de comfortzone
Wanneer je kinderen risico’s nemen en buiten hun comfortzone stappen, leren ze uitdagingen aan te gaan. Hierdoor wordt je kind zelfverzekerder. Als kinderen altijd binnen een comfortzone blijven, worden ze bang om nieuwe dingen te proberen. Eens in de zoveel tijd een uitdaging is dus een goede oefening om meer veerkracht te krijgen.
Leer je kind dat sommige dingen buiten controle zijn
Sommige kinderen denken dat hun wil wet is. Het is belangrijk om je kinderen uit te leggen dat niet alles binnen hun controle is. Zo ontwijk je onnodige driftbuien en snapt je kind sommige situaties beter.
Coping mechanismen
Leer je kind gezonde coping mechanismen. Op deze manier leert je kind om te gaan met teleurstellingen en obstakels. Kinderen hebben vaak driftbuien wanneer iets niet op hun manier gaat. Hier op een gezonde manier mee omgaan bouwt veerkracht op. Denk bijvoorbeeld aan spelen met een fidget toy. Dit helpt met de tegenslag verwerken. Ook iets simpels als praten, schrijven of tekenen helpt kinderen.
Hoe zie je dat je kind veerkrachtig is?
Een tijdje na het leren, zie je verandering in het gedrag van je kind.
- Je kind lost problemen op een kalme manier op.
- Je kind toont initiatief om nieuwe dingen te proberen
- Je kinderen zijn onafhankelijker en staan sterker in hun schoenen
Dit is niet iets wat je kinderen van de een op de andere dag leren. Het duurt dus waarschijnlijk wel eventjes voordat je verandering ziet. Maak je geen zorgen, elk kind leert op hun eigen manier.