Bijzondere tentoonstellingen in Amsterdam

Lifestyle door Claire

Wanneer je in het weekend geen plannen hebt, wat inspiratie wil opdoen of gewoon zin hebt om iets nieuws te zien, is een bezoek aan een tentoonstelling altijd een goed uitje. Op dit moment zijn er genoeg bijzondere dingen te zien, dus pak je agenda er maar bij en mis het niet. Tentoonstellingen zijn er niet voor altijd.

Lees ook: 4 leuke musea in Amsterdam die ook leuk zijn voor kinderen

4 bijzonder tentoonstellingen in Amsterdam

Marina Abramovic in het Stedelijk Museum

De Servische kunstenares Marina Abramović houdt zich al heel lang bezig met de performancekunst. Dit is een kunstvorm die elementen van beeldende kunst, muziek en theater combineert en waarbij de kunstenaar aanzet tot denken door de grenzen op te zoeken en het publiek hierin te betrekken. Marina houdt zich bezig met het extreme en dat zie je terug in haar vroegere werk. Haar carrière zie je terug in de tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam en bestaat uit zestig werken. Het toont sculpturen, foto’s en video's en je ziet heruitvoeringen van haar iconische live-performances die worden uitgevoerd door opgeleide artiesten. Het is een bijzondere ervaring die ook veel vragen oproept. Vooral op het moment dat er in de deur een man en een vrouw naakt tegenover elkaar staan, waar jij doorheen loopt. Welke kant kies ik en waarom vind ik dit zo raar, eng of ongemakkelijk?

Van 16 maart 2024 t/m 14 juli 2024

Meer op Instagram

Painting as a Last Resort in het Van Gogh Museum

Het unieke werk van de Chinees-Canadese kunstenaar Matthew Wong (1984-2019) wordt op dit moment tentoongesteld in het Van Gogh Museum in Amsterdam. In 2011 begon hij op zijn 27ste met tekenen en schilderen. In een paar jaar tijd ontwikkelde hij een compleet eigen stijl, waarin hij met intense kleuren fantasierijke landschappen schilderde. Van Gogh was een groot voorbeeld voor hem. Ze hebben een creatieve en persoonlijke connectie met elkaar. Beide kunstenaars worstelden namelijk met mentale gezondheidsproblemen, wat voor zowel Wong als Van Gogh resulteerde in een tragische, vroegtijdige dood. Er hoort een audiotour bij en je hebt er een ruimte waar je in stilte naar een van de schilderijen kijkt. De tentoonstelling is mooi eerbetoon aan deze kunstenaar en zeker de moeite waard.

Van 1 maart 2024 t/m 1 september 2024

Meer op Instagram

Frans Hals in het Rijksmuseum 

Frans Hals wordt ook wel ‘de meester van de lach’ genoemd en is ​​een van de beroemdste en meest bijzondere schilders uit de Hollandse 17de eeuw. Hij schilderde levendige portretten van mensen uit alle lagen van de bevolking, waarvan nu zo'n vijftig werken uit (inter)nationale topcollecties in het Rijksmuseum in Amsterdam te zien zijn. Mocht je er nog niet geweest zijn, dan is dit zeker een bezoekje waard.

16 februari 2024 t/m 9 juni 2024 

Meer op Instagram

Fabrique des Lumières

Fabrique des Lumières is een digitaal kunstcentrum op het Westergasterrein in Amsterdam. Daar is nu de expositie Van Vermeer tot van Gogh: Hollandse Meesters en Mondriaan, een overdaad aan kleur te zien. In deze digitale en bewegende expositie komen meer dan 325 schilderijen van zo’n 50 verschillende schilders voorbij. Prachtig om overal naar te kijken en het te ervaren.

Vanaf 22 maart 2024 (geen einddatum)

Meer op Instagram
Bron: vangoghmuseum.nl | vogue.nl | fabrique-lumieres.com Beeld: Pexels