Zo richt je een kleine woonkamer ruimtelijk in

Wonen door Maj

Heb je een kleine woonkamer en weet je niet zo goed hoe je deze overzichtelijk en ruimtelijk kan indelen? Welke.nl to the rescue! Met een vleugje creativiteit en inzicht maak je van je kleine living in een handomdraai een prachtig paradijs. Wij delen vijf handige tips om je kleine woonkamer ruimtelijk in te richten. Aan de slag!

Maak een moodboard

Begin met het maken van een moodboard. Zoek eerst op Pinterest naar de zoekterm 'small living room' of 'kleine woonkamer'. Je krijgt dan veel inspiratie qua indeling en functionele lifehacks. Maak op Pinterest een bord aan en pin alles wat jij mooi vindt vast, dit gaat je heel erg helpen met het indelen van je woonkamer.

Less is more

Less is more in een kleine woonkamer. Zet niet teveel kleine woonaccessoires en meubels neer, maar plaats een aantal statement pieces in de woonkamer. Kies bijvoorbeeld voor één bank in plaats van twee grote stoelen. Dit voorkomt dat het rommelig wordt, want grotere meubels geven veel rust. Houd het ook rustig qua woonaccessoires. Maak het gezellig met wat leuke items, maar zet ook een aantal grote vazen en eyecatchers neer.

Neutrale kleuren

Lichte kleuren doen heel veel voor een kleine woonkamer. Ze geven een ruim gevoel en zorgen voor voldoende licht. Donkere kleuren daarentegen maken de ruimte juist kleiner. Verf de muren in neutrale kleuren en combineer dit met een aantal 'luchtige' meubels van hout of glas bijvoorbeeld. Natuurlijk kan je wel spelen met verschillende tinten op de muren om het iets speelser te maken.

Hoger dan hoog

Werk in een kleine woonkamer vooral de hoogte in. Zet een hoge kast neer, zodat je veel opbergruimte hebt en je niet veel ruimte kwijt bent in de kamer. Wanneer je een smalle en hoge kast neerzet, lijkt je woonkamer optisch groter doordat je de hoogte benadrukt. Lekker multifunctioneel!

Spiegels in een kleine woonkamer

Met spiegels kan je heel erg valsspelen, doordat een spiegel de woonkamer reflecteert en optisch groter laat lijken. Ga voor één grote spiegel of zet een aantal verschillende spiegels neer die elkaar versterken.

De eettafel

De eettafel blijft een uitdaging in een kleine woonkamer. Kijk niet alleen naar de klassieke rechthoekige eettafel, maar probeer eens een ronde eettafel. Doordat deze geen hoeken heeft, neemt die minder ruimte in beslag. Let ook op het design van de eettafel. Ga niet voor een variant met te zware poten, maar bijvoorbeeld met een poot in het midden van de tafel. Zo houd je het luchtig en ruimtelijk.