Wil je kind een telefoon? Dit zijn de richtlijnen en afspraken

Lifestyle door Claire

Een telefoon is niet meer weg te denken uit ons leven. We bellen, praten en versturen er berichten mee, het is onze wekker, navigatie, camera en we luisteren er muziek op. Geen wonder dat je kind vanaf een bepaalde leeftijd ook denkt aan het bezitten van een apparaat als deze. Wat is de juiste leeftijd en welke afspraken maak je? Hierbij de antwoorden.

Lees ook: Opvoed tips die op de langere termijn positief uitpakken voor je kind

Wanneer geef je je kind een telefoon? 

Geen vaste leeftijd

Voor het krijgen van een telefoon als kind is er geen vaste leeftijd. Je bepaalt zelf het moment dat je kind eraan toe is. Veel ouders geven hun kind bijvoorbeeld een telefoon op het moment dat ze naar de middelbare school gaan, omdat ze dan zelfstandig naar school fietsen en zo de mogelijkheid hebben hun ouders te bereiken. Anderen geven hun kinderen een telefoon als ze in groep 8 zitten, zodat ze er alvast aan wennen. Je kiest dus zelf voor wanneer de tijd daar is. Twijfel je toch? Dan bieden de komende vragen wellicht uitkomst, hierbij is vooral vertrouwen een belangrijk punt.

1. Denkt jouw kind eerst goed na voordat hij iets doet?

Aan de beslissingen die je kind maakt, zie je goed of ze al toe zijn aan een telefoon. Denken ze niet na voor ze iets doen? Dan zijn ze er nog niet klaar voor. Ze sturen dan appjes zonder na te denken of maken verkeerde beslissingen.

2. Hoe is jullie vertrouwensband?

Is jouw kind open over bepaalde dingen die gebeuren en delen ze bijna alles met jou? Dan is het ook een goed teken en zijn ze een stapje dichter bij het krijgen van een telefoon. Dit is namelijk belangrijk in de omgang met social media.

3. Leeft je kind regels na?

Voor verantwoord gebruik van een mobiel moeten er regels komen. Leeft jouw kind in het dagelijks leven regels na of zoekt hij snel de grens op? In dat laatste geval is het geen goed idee om hem een telefoon te geven. We willen tenslotte geen vervelende pubers met telefoons creëren als ze ouder zijn.

Regels

Een keuze gemaakt? Zoals eerder genoemd is het belangrijk om regels af te spreken. Dit gebeurt al op vele scholen, waar kinderen hun telefoon voor de les achterlaten in hun kluisje, maar het is ook belangrijk om dit thuis te doen. Hierbij tips en inspiratie als je kind een telefoon krijgt:

●      Geen mobiel tijdens het eten

●      Bespreek en maak afspraken over schermtijd

●      Geen telefoon tijdens school en huiswerk

●      Bespreek over het telefoongebruik voor het slapengaan

●      Geen telefoon in het verkeer

●      Leer je kind niet alles te delen

●      Weet wat je kind online doet

Hopelijk ben je zo beter geïnformeerd over de richtlijnen en regels wanneer je kind om een telefoon vraagt.