5 manieren om de staat van je lever te verbeteren

Lifestyle door Claire

De gezondheid van je lever is belangrijk. Toch weten we allemaal dat hij veel te verduren heeft door het drinken van alcohol en slecht eten. Het ondersteunen van de lever is daarom belangrijk en laat ons langer en gezonder leven. Er zijn meerdere manieren hoe je dit doet en waarom we allen iets liever mogen zijn voor dit orgaan.

De lever

De lever is het grootste vaste orgaan en doet veel voor je lichaam. Het heeft 500 vitale functies met als grootste en belangrijkste rol het ondersteunen van de stofwisseling (door het voedsel dat we eten om te zetten in energie), ontgifting (door bepaalde stoffen af te breken en gifstoffen minder schadelijk te maken door ze uit de bloedbaan te verwijderen) en immuunfuncties. Ook speelt het een grote rol in de hormoongezondheid. Je lever verwerkt namelijk alle hormonen die door ons lichaam rondgaan en heeft daardoor ook een grote rol in onze menstruatiecyclus. Het is om deze redenen belangrijk dat we er goed voor zorgen. Helaas doen we dat niet altijd en dat merk je.

Een ongezonde lever

In het dagelijks leven kom je veel in contact met gifstoffen. Door chemicaliën die in onze lucht, water, bodem en voedsel terecht zijn gekomen en gifstoffen waar we aan blootgesteld worden via de producten die we thuis of op onze huid gebruiken. Dit is schadelijk voor de lever met als schadelijkste oorzaken langdurig zwaar alcoholgebruik, drugs, overtollige suikers en obesitas. De gevolgen van deze overmatige gifstoffen en daardoor een ongezonde lever zijn vervelend. Je krijgt last van hersenmist, pijnlijke gewrichten, een slechte huid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, een slechte immuniteit en op de lange termijn leverschade of ziekte.

Ondersteunen van de lever

De mogelijke gevolgen van blootstelling aan overmatige gifstoffen moet je voorkomen, de lever doet tenslotte zoveel voor het lichaam dat je er goed voor moet zorgen. Dit is hoe je dat doet:

●      Onbewerkt voedsel: het is voor je lever belangrijk om genoeg vitaminen en mineralen op te nemen, aangezien die gifstoffen buiten houden. Eet daarom onbewerkte voedingsmiddelen die zo dicht mogelijk bij de natuurlijke staat liggen.

●      Eet vezels: voedsel met veel vezels zorgt ervoor dat gifstoffen niet opnieuw worden opgenomen. Denk hierbij aan volkorenbrood, havermout, bonen, kikkererwten, groenten en fruit.

●      Biologisch: om de blootstelling van hoeveelheden chemicaliën, pesticiden, antibiotica, synthetische hormonen en gifstoffen te verminderen doe je er goed aan om biologisch te eten.

●      Drink mariadistelthee: er wordt aangeraden veel water te drinken, maar ook thee gemaakt van de mariadistel. Deze plant staat vooral bekend om zijn beschermende en herstellende werking op de lever.

●      Verminder alcohol, overmatig suiker en kunstmatige zoetstoffen: het is je misschien al bekend, maar ze zijn slecht voor de gezondheid en ontstekingsbevorderend

Wees dus eens wat liever voor je lever, daar leef je langer van.

Lees ook: 5x gezonde detox water recepten