Zo zorg je voor meer ontspanning op je werk

Lifestyle door Maj

Kom je elke dag in de stress aan op werk en zie jij de zondagavond al weer op tegen een drukke week? Dan is het tijd om wat meer op jezelf te gaan letten op werkgebied. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn veel tips die zorgen voor meer ontspanning op je werk. Om je een handje op weg te helpen, delen wij onze top vijf. Zen in 3, 2, 1...

Tips voor ontspanning op je werk

1. Plannen, plannen en nog eens plannen

Loopt je hoofd over en heb je geen goed overzicht meer? Probeer rust te creëren door elke dag een planning te maken. Doe dit elke avond voordat je naar huis gaat. Zo heb je meer rust als je thuiskomt en kan je alles van je afzetten tot morgen. Het is heel fijn om lekker van je af te schrijven en een to do list te maken voor de volgende dag. Wanneer alles op papier staan, dwaalt het minder rond in je hoofd. Vergeet niet om ook de pauzes in te plannen en niet te streng te zijn voor jezelf. Wat niet lukt, komt morgen. Je doet je best en je hebt niet meer dan het aantal werkuren in een dag. Houd de planning wel realistisch, zodat je af en toe toch een vinkje kan zetten voor alle taken en met een voldaan gevoel naar huis gaat.

2. Begin de werkdag met een lastige klus

Zie je op tegen een lastige klus? Stel deze niet uit tot het einde van de dag, dit zorgt er namelijk voor dat je heel de dag in een soort spanning leeft voor die klus. Ook zit je in de ochtend nog boordevol energie en kan je al deze energie kwijt in de opdracht. Het geeft een ontspannen gevoel, wanneer je een vinkje voor deze to do kan zetten en de dag rustig verder kan beleven. Let daarnaast ook goed op jezelf door af en toe nee te zeggen tegen een klus. Natuurlijk moet je wel gewoon je werk doen, maar bekijk wat realistisch is. Als je weinig tijd hebt om iets af te maken, lever je ook minder goede resultaten wat minder fijn is voor je manager bijvoorbeeld. Wees juist eerlijk, dat duurt namelijk het langst voor beide partijen.

3. Neem pauzes om te ontspannen

Neem genoeg pauzes tussen het werken door. Doorwerken in de pauzes heeft namelijk geen zin, op den duur gaat dit opbreken en zit je veel lager in je energie. Ga in de middag even naar buiten en wandel een rondje. Vergeet ook niet om af en toe even een kopje koffie of thee te halen, zodat je weer even je benen strekt.

4. Verander je mindset

Je werkgever heeft uiteindelijk veel meer aan je als je met plezier naar je werk gaat. Probeer kleine dingen in je mindset te veranderen, laat soms wat meer los en doe wat je kan doen. Bescherm jezelf ook goed, door bijvoorbeeld de pop-up meldingen van je e-mail te verbergen. Verwerk in je planning drie momentjes waar je de e-mail checkt en laat jezelf niet afleiden. Je hoeft namelijk niet altijd meteen te reageren, wanneer je met iets anders bezig bent.

5. Houd werk en privé gescheiden

Om ontspanner te leven, is het ook belangrijk om werk en privé gescheiden te houden. Wanneer je thuis bent, ben je ook echt thuis. Klap je laptop niet meer open en log niet met je werk e-mail in op je telefoon. Probeer alles los te laten en te genieten van je vrije avond. Morgen weer een hele leuke werkdag om alles verder aan te pakken!