5x tips om weer in slaap te vallen wanneer je ’s nachts wakker wordt

Lifestyle door Maj

Je wordt midden in de nacht wakker, ligt te piekeren, moet naar het toilet en kijkt toch maar even op je telefoon hoe laat het nou eigenlijk is. Vervolgens duurt het uren voordat je weer in slaap valt. Is dit voor jou herkenbaar? Wij delen 5x tips om weer in slaap te vallen wanneer je ’s nachts wakker wordt. Zo zorg je voor een goede nachtrust en zit je de volgende dag weer boordevol energie!

1. Vermijd blauw licht

Het is erg verleidelijk om even je telefoon te checken wanneer je in de nacht wakker wordt. Toch is het de kunst om je telefoon te laten liggen. Leg desnoods je telefoon in een andere kamer voordat je gaat slapen en gebruik een aparte wekker. Wanneer je hersenen blauw licht zien, kan je namelijk weer minder snel in slaap vallen. Probeer ook niet op de klok te kijken, hierdoor ga jij je alleen maar opwinden over de hoeveelheid slaap die je nog kan pakken. Maak er juist een gewoonte van dat je gaat verder slapen zonder allerlei dingen te doen die je onrustig maken.

2. Houd jezelf rustig

Wanneer je midden in de nacht wakker wordt is het de kunst om jezelf rustig te houden. Maak jezelf niet gek door uit te gaan rekenen hoeveel uren je nog kan gaan slapen of frustratie op te wekken door je op te winden over morgen. Het heeft namelijk echt geen zin. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat je morgen moe opstaat? Laat je brein niet te veel werken, maar geef het rust. Denk aan leuke dingen, zoals vakanties en waardeer juist hoe fijn je in een warm en comfortabel bed ligt.

3. Slaapritme

Word je elke nacht wakker? Dan is het verstandig om eens te kijken naar je slaapritme. Bouw een goed ritme op en ga op een vast tijdstip naar bed. Zorg er wel voor dat je ook daadwerkelijk moe bent, anders wordt het lastig om lekker in slaap te vallen. Slaap dus niet te lang uit, maar probeer elke nacht 8 of 9 uur slaap te pakken. Als je dit ritme aanhoudt, ben je de volgende dag weer moe rond hetzelfde tijdstip en word je in de nacht minder snel wakker.

4. Zorg voor goede omstandigheden

Maak van je slaapkamer een ontspannende omgeving. Een goede temperatuur is bijvoorbeeld erg belangrijk. Als je 's nachts wakker wordt in de hitte, ga je lastig in slaap vallen. Zet een raam open en zorg voor genoeg frisse lucht. Verder is een opgeruimde kamer ook belangrijk om een prettige nachtrust te ervaren. Zo maak je van je slaapkamer een fijne omgeving waar je tot rust kan komen.

5. Ademmeditatie

Kom je echt lastig in slaap? Probeer ook eens ademmeditatie uit. Je ademt dan 5 seconden diep in door de neus en uit door de mond. Blijf dit herhalen, totdat je langzaam in slaap valt.