5x upcycling ideeën voor je oude kleding

Beauty & Mode door Claire

We hebben allemaal wel eens een moment dat onze kast uitpuilt en alsnog het gevoel hebben niks aan te willen trekken. Het liefst koop je een nieuwe garderobe en gooi je je oude kleding weg. Zonde! Een oplossing die steeds populairder wordt, is upcycling: een bezigheid waarbij je van je oude kleren, nieuwe objecten en creaties maakt of in sommige kledingstukken een nieuw leven brengt door het op te pimpen. Hier lees je wat je allemaal kan doen met upcycling.

1. Oppimpen

Heb je ergens nog een saaie en kale tote bag liggen? Met oude kleren en stoffen maak je leuke creaties op de tas. Knip vormpjes uit je oude kleurrijke blouse en maak er wat moois van. Ook werkt dit bij kledingstukken zelf. Een bruine spijkerbroek is mooi, maar mist voor sommigen misschien toch wat kleur. Met upcyclen maak je het zo gek als je wil en laat je je creativiteit de vrije loop. Combineer kleuren met elkaar en probeer te spelen met verschillende stoffen en grote en kleine vormen.

2. Nieuwe creaties

Elk kledingstuk en stof is mogelijk, waardoor je het zo gek maakt als je wil. Heeft je vader of moeder nog een stapel stropdassen van vroeger die hij niet meer draagt? Dan gebruik je dit voor het maken van een topje, een choker of een jurk. Leef je uit.

3. Spijkerstof

Na te veel in je spijkerbroeken te hebben gelopen, heb je soms geen behoefte meer hem nog te dragen. Wie zegt dat spijkerstof alleen is voor broeken? Gelukkig hebben we de oplossing. Gooi hem niet weg, maar maak er het volgende van: etuis, tassen, bagagelabels, onderzetters, portemonnees en decoraties. Je kunt het zo gek niet bedenken wat je er allemaal van maakt.

4. Verven

Geen ervaring in het naaien of geen stoffen die passen bij je kleding? Verven is ook een leuke optie om je kleding te versieren. Je laat hierbij je eigen verfkunsten zien of werkt door middel van tie-dye. Verf bijvoorbeeld bloemetjes op je broek of voor de meer ervaren mensen een gezicht op de achterkant van je spijkerjas. Helemaal leuk.

5. Upcycling met kinderen

Upcyclen geeft het gevoel dat je aan het knutselen bent. Je verft, knipt en bent creatief bezig. Ook leuk om met de kinderen te doen. Je kind leert hoe je duurzaam met kleding omgaat en dat je het in plaats van in de vuilnisbak gooit, een tweede leven geeft. Ook leren ze hun eigen kledingstijl kennen als ze de gemaakte kleding aan mogen doen.