Maak je eigen moestuintje

Hobby door Maj

Een moestuintje is een hele leuke toevoeging aan je tuin. Naast dat het er leuk uitziet, heeft het ook veel voordelen. Hoe fijn is het om je eigen kruiden en voedingsmiddelen te kunnen kweken in je tuin? Om ervoor te zorgen dat je moestuintje mooi gaat groeien, delen wij 5x handige tips om je eigen moestuintje te maken!

De locatie van je moestuin

Je kunt niet zomaar een moestuintje ergens starten. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden, zoals de locatie van je moestuin. Zorg ervoor dat je een plek uitkiest waar de zon veel uren maakt en volop schijnt. Ook is het belangrijk om de moestuin op een windvrije plek te plaatsen. Groenten houden namelijk van zon en staan graag uit de wind. Als je echt geen zonnig plekje vrij kunt maken, kan je ook altijd voor groenten kiezen die wat minder zonnestralen nodig hebben. Denk aan sla en wortelen bijvoorbeeld.

De start van je moestuin

De beste periode om te starten met je moestuin is in de lente rond de maand mei. Het gaat er vooral om dat het niet meer gaat vriezen, zodat alles goed kan gaan groeien. Bekijk per groente wat de beste zaaitijd is, zodat je zeker weet dat alles goed uitkomt.

De indeling van je moestuin

Bedenk goed welke groenten en kruiden je wil zaaien in je moestuin. Wanneer je dit duidelijk hebt, begin je met het maken van een indeling. Een juiste indeling zorgt ervoor dat alles goed groeit. Deel alles in per categorie, dus de bladgroenten bij de bladgroenten en de knolsoorten bij de knolsoorten enzovoort. Zo kan je veel makkelijker voeding geven, doordat elk soort dezelfde voeding nodig heeft. Na het maken van een indeling is het tijd om de moestuin aan te leggen. Dit doe je door eerst de grond te spitten en onkruid te verwijderen. Daarna ga je de grond egaliseren en is het tijd om te gaan zaaien.

Zo zorg jij voor je moestuin

Nu je moestuin is aangelegd, is het natuurlijk net zo belangrijk om je moestuin te onderhouden. Dit doe je door de grond te bemesten, onkruid dagelijks te verwijderen en genoeg water te geven. Verder is het belangrijk om je moestuin altijd weer klaar te maken voor de winter. Een tip is om de planten die niet tegen vorst kunnen te beschermen met tuinvlies, zodat ze de lage temperaturen overleven. Het is natuurlijk erg zonde van al je werk, als de plantjes het niet overleven. Na de winter, kan je in het voorjaar alles weer klaar maken voor een nieuw seizoen!