Waarom je beter niet moet tandenpoetsen onder de douche

Lifestyle door Claire

In de ochtend blijf je het liefst lekker lang in je bed liggen, terwijl je nog meerdere dingen moet doen. Ontbijten, douchen, tandenpoetsen, aankleden. Op tijd alles doen, is soms lastig. Veel mensen proberen te multitasken. Je maakt je ontbijt voor onderweg en je poetst je tanden tijdens het douchen. Het bespaart tijd en je hebt het gevoel dat je helemaal schoon uit de douche komt. Toch zijn er meerdere redenen waarom je met dit laatste beter kunt stoppen…

Je tandenpoetsen onder de douche 

Zo goed en schoon als het ons misschien laat voelen, zo vies en slecht is het voor je, zeggen verschillende professionals over het poetsen van je tanden onder de douche. Met als grote boosdoeners: bacteriën.

Bacteriën

Douches zijn ideale plekken voor bacteriën om te groeien, omdat ze constant nat en warm zijn en soms worden gedeeld met andere familieleden of huisgenoten. Zonder het te weten stel je je tandenborstel, en als gevolg daarvan je mond, bloot aan een enorme hoeveelheid bacteriën. Een gootsteen geeft niet zoveel problemen, omdat je tandenborstel daar de tijd heeft om te drogen tussen het gebruik door. Bovendien produceert een gootsteen niet de stoom die een douche wel produceert.

Hitte van het water 

De hoge temperaturen en stoom van het water zijn niet goed voor de levensduur van je tandenborstel. Het blootstellen van een tandenborstel aan hitte en vochtigheid verzwakt de borstelharen en maakt deze ineffectief.. Ook niet heel fijn dus

Productiviteit 

Je hebt wat shampoo in je haar gedaan en het warme water spoelt je lichaam af.. Onder de douche staan is een ontspannende ervaring, waardoor het gemakkelijk is om afgeleid te raken, omdat je dan ook je tanden moet poetsen. De kans is groot dat je geen spiegel direct op je douche hebt gericht, waardoor je jezelf niet kunt bekijken. Je vergeet hierdoor misschien de juiste techniek te gebruiken of twee volle minuten te poetsen, iets wat van cruciaal belang is voor het bereiken en behouden van een gezonde mond. Ook dat maakt tandenpoetsen onder de douche niet heel productief.

Wat dan wel?

Het wordt aangeraden om je tanden te poetsen onder de kraan. Mocht je dit toch echt niet willen is het belangrijkste om te onthouden dat je de tandenborstel buiten de douche bewaart om te voorkomen dat bacteriën zich op de tandenborstel en uiteindelijk in de mond verspreiden. Want dat wil niemand, daarvoor poetsen we tenslotte onze mond!