Handige opruim lifehacks voor in de keuken

Life Hacks door Maj

Je keuken wordt steeds rommeliger, overal liggen lege productverpakkingen en de vuile vaat stapelt zich op. Oh no! Herkenbaar? Tijd om je keuken eens goed onder handen te nemen. Om het daarna ook opgeruimd en netjes te kunnen houden, delen wij 5x handige opruim lifehacks voor in de keuken. Aan de slag!

1. Benut je keukenkastjes optimaal

Haal eerst alle producten uit de keukenkastjes en ga elk product af. Wat gebruik je nou echt en wat kan weg? Sommige producten nemen heel veel ruimte in beslag die je waarschijnlijk nooit gebruikt. Wees kritisch en filter alle producten die je niet meer nodig hebt. Verdeel sommige producten in voorraadpotten, zoals muesli en suiker. Zo zorg je voor meer overzicht en rust in je keukenkastjes. Maak je keukenkastjes meteen van binnen helemaal schoon met een sopje.

2. Producten labelen

Vervolgens is het tijd om alle producten die je nog wil bewaren en in voorraadpotten hebt gedaan, te gaan labelen. Het kan heel erg handig zijn, doordat je in één keer kunt zien wat er in de potten zit. Zo hoef je niet weer alles uit de kast te halen, voordat je de goed pot hebt gevonden. Dit zorgt er mede voor dat je keukenkastjes minder snel rommelig worden.

3. Een handige en logische indeling

Een hele belangrijke tip om je keuken goed opgeruimd te houden: zorg voor een logische indeling. Plaats de producten waar je vaak bij moet in de kastjes beneden en de producten die je bijna nooit gebruikt bovenin. Deel ook alles op categorie in. Maak een apart ontbijtkastje, een lade voor de pannen en een bakje voor de kruiden. Zo weet je precies waar je moet zijn in de keuken en is het ook weer overzichtelijk om alles in te ruimen.

4. Aanrecht leeg houden

Behoud de rust in je keuken door het aanrecht zo leeg mogelijk te maken. Haal bijvoorbeeld de keukenapparaten die je niet dagelijks gebruikt van het aanrecht en zet deze op een aparte plek. Geef ook de kruiden en olijfolie een plekje in de lade. Verder is het goed om lege verpakkingen meteen weg te gooien en deze niet te verzamelen op het aanrecht. Wanneer het zich op gaat stapelen heb je namelijk nog minder zin om het afval op te ruimen.

5. Zorg voor een routine

De laatste stap die eigenlijk het belangrijkst is om het netjes te houden in je keuken: zorg voor een routine. Maak er een routine van dat je bijvoorbeeld na het koken meteen alles opruimt. Na een tijdje wordt dit een gewoonte en ga je dit automatisch elke keer herhalen.