Goed de dag beginnen? Probeer dan deze koffies

Food door Kyra

Veel Nederlanders beginnen de dag met een bakje koffie. Dag in, dag uit hetzelfde bakkie begint soms wat saai te raken. Gelukkig hoef je niet te blijven bij de zwarte koffie. Er is natuurlijk cappuccino’s, latte macchiato’s etc. Ga nog een stapje verder met deze koffievarianten!

Lees ook: Dit is 'm: het recept voor de lekkerste ijskoffie ooit

Dalgona koffie

Kennen we deze nog van de lockdown periode? Het internet stond vol met mislukte en goede versies van de koffie. De hype is misschien over, maar dat betekent niet dat je het niet meer mag drinken. In landen zoals Macau drinken ze het nog steeds en jij nu ook!

Deze koffie heeft maar drie ingrediënten. Melk, zowel koeien als plantaardig, oploskoffie, water en suiker. Doe de suiker, oploskoffie en het water samen en klop dit samen op. Dit doe je met een garde, maar om de koffie nog sneller af te hebben, pak je de staafmixer. Klop het goed op totdat het een luchtig mengsel is. Dalgona koffie is het beste om koud te drinken, dus we houden de melk ook lekker koud. Voeg er nog wat ijsblokjes aan toe om het langer koud te houden. Giet het opgeklopte mengsel eroverheen en genieten maar! Dalgona koffie is niet het meest gezonde drankje, want er zit aardig wat suikers in. Drink het dus niet elke ochtend.

Sinaasappelkoffie

Liever niet teveel moeite in de ochtend doen? Geen probleem, deze koffie duurt alles behalve lang. Het is wel belangrijk dat je van zowel koffie als van sinaasappelsap houdt. We gaan deze namelijk samenvoegen. Gebruik het liefst vers geperst sap bij deze koffie, om de lekkerste variant te krijgen. Sinaasappelsap uit een pak is vaak wat zuurder van smaak, dus daar houdt niet iedereen van. Giet een glas aardig vol met sinaasappelsap. Zet alvast het koffiezetapparaat aan en zet een espresso. Gooi deze door de sinaasappelsap en meng het goed door. Het klinkt misschien niet lekker, maar dat is het zeker wel!

Kaneelkoffie

Op warme dagen heb je hier misschien niet zoveel zin in, maar op wat frissere dagen is dit heerlijk. Koffie met kaneel. Voor deze koffie hoef je echt niets te doen. Gooi wat kaneel bij de filterkoffie in het apparaat. Zo komt de kaneelsmaak het beste vrij in de koffie. Het is ook mogelijk om het er aan het einde pas aan toe te voegen, maar dan heb je de kans dat je weinig van de kaneel proeft en je de poeder voelt. Zet je koffie gewoon zoals je dat normaal doet. Je ruikt al snel die heerlijk kaneelgeur door je huis. Drink je koffie gewoon zoals je altijd doet, alleen heeft het nu een extra smaakje.

Koffie met ijs

Heb je nog een bak vanille-ijs in de vriezer liggen? Dat is lekker als dessert, maar bij de koffie is het ook zeker niet verkeerd. Zet een espresso of een bakje filterkoffie en gooi dit over één à twee bolletjes ijs in een glas. Houd de koffie zo heet mogelijk voordat je het over het ijs gooit. Je ziet zo namelijk dat het sneller smelt en het dus sneller drinkbaar is. Klinkt misschien raar, zo in de ochtend, maar dat is het niet. Vooral in de zomer is zo’n koude ijskoffie echt een goede verkoeling die je wil proeven!

Lees ook: Recept: zo maak jij de lekkerste Irish Coffee