Dit zijn de 3 soorten zonwering die goed isoleren

Wonen door Djamila

Zodra de zomermaanden weer beginnen, kan het al snel te warm worden in huis. Goede zonwering mag daarom niet ontbreken. Naast het blokkeren van de felle zonnestralen is het belangrijk dat de zonwering helpt bij het isoleren van je woning. Dit zorgt er namelijk niet alleen voor dat er in de winter minder warmte verloren gaat, maar ook dat het in de zomer juist langer koel blijft. Het is dus een belangrijk onderdeel voor een comfortabel binnenklimaat. Hieronder lees je meer over 3 soorten zonwering die bekend staan om hun goede isolatie.

Rolluiken: optimale isolatie en bescherming

Rolluiken zijn een van de meest effectieve vormen van buitenzonwering als het gaat om isolatie. Ze zijn gemaakt van stevige materialen zoals aluminium of kunststof en vormen een barrière tegen zowel zonlicht als de warmte. Door de rolluiken helemaal te sluiten, gaat er in de winter geen warmte meer verloren via de ramen. In de zomer zorgen de dichte rolluiken ervoor dat het binnen lekker koel blijft en dat de ramen niet opwarmen door de zon. Het isolerende effect is (zoals bij iedere vorm van zonwering of raambekleding) het grootst wanneer je ook kiest voor isolatieglas. Een ander voordeel van rolluiken is dat ze extra veiligheid bieden. De nieuwe modellen zijn vaak voorzien van anti-optilveren, waardoor inbrekers geen kans hebben om binnen te komen.

Screens: duurzame en moderne buitenzonwering

Je kunt ook screens als zonwering gebruiken voor je woning. Ze zijn voorzien van een geweven doek dat strak gespannen wordt langs geleiders. Het zonwerende doek kan op en neer bewegen door middel van de elektrische bediening. Screens houden de zonnestralen tegen en zorgen ervoor dat er minder warmte naar binnen komt. Toch verlies je niet het uitzicht, wat bij rolluiken wel het geval is. Je kunt nog steeds van binnen naar buiten kijken – maar niet andersom. Het is dus de perfecte manier om privacy in huis te creëren zonder al het daglicht te verliezen. Voor de beste warmte-isolatie kies je voor speciale ritsscreens. Deze screens zijn met een rits verbonden aan de zijgeleiden. Hierdoor ontstaat er een laagje stilstaande lucht tussen de zonwering en het raam, wat een isolerende werking heeft.

Jaloezieën: raambekleding met isolerend effect

Zoek je niet alleen naar buitenzonwering, maar wil je ook aan de binnenzijde van het raam bekleding toevoegen? Kijk dan naar de mogelijkheden van jaloezieën. Deze vorm van raamdecoratie kun je prima gebruiken als zonwering in huis. Door de lamellen te kantelen, kun je zelf de hoeveelheid zonlicht en privacy bepalen. Dikke gordijnen isoleren nóg beter, maar deze zijn minder geschikt als zonwering voor overdag.

Welke isolerende zonwering past het beste bij jouw wensen?