Maak de lekkerste gerechten met deze kokosproducten

Food door Kyra

Veel mensen houden van of haten kokos. Voor de liefhebbers van kokos hebben we wat recepten bij elkaar gebracht. De een heeft juist kokosrasp, de ander melk en weer een ander yoghurt. Hier ben je wel zoet mee!

Kokosmakronen

Benodigdheden

  • Eieren
  • Geraspte kokos
  • kristalsuiker

Zo maak je het

Begin met het scheiden van de eieren. In dit recept gebruiken we alleen het eiwit. Het eigeel gebruik je weer voor een ander recept, want weggooien is zonde. Meng zowel het suiker als de kokos door het eiwit. Verhit het mengsel daarna in een pan, maar let er wel goed op dat het niet van kleur veranderd. Zodra dat zo’n 3 minuten op heeft gestaan, maak je kleine bergjes van het mengsel op de bakplaat. Laat wel wat ruimte tussen de bergjes, want ze gaan groeien. We willen natuurlijk geen grote bergketen. Bak ze tot goudbruin in de oven en smullen maar.

Groene curry

Benodigdheden

  • Kokosmelk
  • Paksoi
  • Ui
  • Knoflook
  • Groene currypasta
  • Bimi
  • Limoen
  • Bosui
  • Rijst

Zo maak je het

Je begint dit recept met het fruiten van de ui en knoflook. Snijd beide fijn en fruit het samen in een wok. Snijd en was de paksoi en bimi en voeg deze ook aan de wok toe. Nu is het tijd om de groene currypasta toe te voegen. Het is ook mogelijk om deze zelf te maken, maar een kant en klare pasta gebruiken is sneller én even lekker. Speel met de hoeveelheid pasta die je toevoegt. Rond de 70 gram aan pasta is gebruikelijk, maar gebruik meer of minder op basis van hoeveel je van pittigheid houdt. Pers een helft van de limoen en voeg dit sap en het kokosmelk toe aan de wok. Laat het doorkoken en proef de curry. Mist er nog wat? Voeg wat extra zout of peper om het net meer smaak te geven. Garneer de soep met wat gesneden bosui zodra je de kopjes heb volgeschonken. Eet ernaast nog wat rijst en meng dit door de curry.

Overnight oats

Benodigdheden

  • Havermout
  • Kokosrasp
  • Kokosmelk
  • Kokosyoghurt
  • Water
  • Chiazaad
  • Ahornsiroop
  • Witte chocolade

Zo maak je het

Voeg de havermout, de kokosrasp en het chiazaad samen in een kom. Voeg er ook nog de kokosmelk, ahornsiroop en het water toe en meng dit goed, zodat er geen grote klonten havermout of chiazaad meer in zitten. Doe het mengsel in een luchtdicht bakje en laat het de hele nacht in de koelkast zitten. Zo krijg je namelijk het lekkerste resultaat.

De volgende dag pak je de overnight oats en doe je deze in een bakje of kommetje. Doe er kokosyoghurt overheen en doe wat (gesmolten) witte chocolade eroverheen. Garneer eventueel nog met wat kokosrasp. Dat is een goed begin van je dag!

Mango sticky rice

Benodigdheden

  • Mango
  • Kokosmelk
  • Kleefrijst
  • Zout
  • Suiker

Zo maak je het

Start met het weken van de rijst. Dit doe je voor ongeveer een uur in warm water. Na dit uurtje stoom je de rijst. De beste manier om dit te doen is in een stoompan. Voeg, in een verhitte koekenpan, de kokosmelk, zout en suiker samen. Laat dit lekker koken. Terwijl dit kookt snijd jij de mango, het liefst vers, in stukjes. Zodra alle elementen klaar zijn, is het tijd om de borden op te maken. Schep rijst op de borden, schenk er kokosmelk overheen en leg de mango ernaast. Heerlijke Thaise mango sticky rice! Eet bij dit dessert ook vooral de mango met de rijst.

Tom Kha Kai

Benodigdheden

  • Kokosmelk
  • Kippenbouillon
  • Kippendijen
  • Rode peper
  • Oesterzwammen
  • Knoflook
  • Vissaus
  • Limoen
  • Bosui
  • Kaffir
  • Laos
  • Citroengras

Zo maak je het

Deze heerlijke soep maak je gemakkelijk zelf. Ga even langs de toko voor de beste ingrediënten of maak het met wat je in huis heb. Begin met het aanfruiten van de knoflook en een halve peper. Houd je van pittig eten? Laat de zaadjes dan lekker zitten. Zo niet, is het verstandig om de zaadlijst eruit te halen. Voeg de kokosmelk, kippenbouillon, kaffir, laos en geplette citroengras aan de pan toe. Kaffir is, net zoals laurierblad, een echte smaakmaker. Eet deze alleen niet op! Laos lijkt op gember, maar heeft een hele andere smaak. Snijd de kippendijen in grove stukken en voeg deze toe aan de soep, zodat het lekker veel smaak opdoet. Haal de kip, na ongeveer een kwartier gekookt te hebben, uit de soep en trek het met een vork uit elkaar. Voeg de kip daarna weer terug aan de soep. Snijd de oesterzwammen in eetbare stukjes en bak deze goudbruin in een pan. Voeg daarna ook deze toe aan de soep. Breng de Tom Kha Kai nog op smaak met het sap van een halve limoen en de vissaus. Verwijder de citroengras en kaffir voor het opscheppen. Snijd de andere helft van de rode peper en de bosui in ringetjes als garnering.

Lees ook: Dit zijn de beste recepten met gember