Is samen slapen wel of niet gezond?
Samen wakker worden is altijd fijner en helemaal als je lekker rustig samen de dag begint in bed. De ene slaap het liefst altijd met zijn partner en de andere vindt het wel fijn om een nachtje alleen te slapen, maar wat is nou beter voor je? Is samen slapen gezond of juist niet?
Lees ook: Hierom moet jij genoeg uren slaap pakken
Nadelen van samen slapen
Volgens slaapspecialist Neil Stanley is samen in één bed slapen bizar. Een tweepersoonsbed is ooit bedacht voor de kleine oude huisjes, maar het is nooit de bedoeling geweest dat wij nu nog onder één dekbed slapen. We draaien, hard ademen en snurken allemaal wel eens in onze slaap. Hierdoor verstoor je de slaap van je partner en dan hebben we het nog niet eens gehad over het trekken voor een extra beetje dekbed..
Samen slapen verstoort je slaap. De kwaliteit van slapen wordt met 50% verstoord. Omdat mannen lichtere slapers zijn, hebben mannen meer last van de verstoringen in hun slaap. Door onderzoek is er echter gebleken dat je eraan went. Dus slapen jullie prima? Dan is er geen reden om allebei opeens in een andere kamer te gaan liggen. Is jouw partner een onrustige slaper en is hij/zij bijvoorbeeld een snurker? Kies er dan voor om eens apart te slapen. Misschien knappen jullie er allebei wel van op en wordt jullie relatie alleen maar gezelliger.
Voordelen van samen slapen
Tijdens het slapen onderga je verschillende slaapfases. Als jij vannacht aan het slapen bent breng je gemiddeld ongeveer de helft van de tijd in lichte slaap door, 20 procent in diepe slaap en 25 procent in REM-slaap. Slaap je samen? Dan slaap je langer en beter in je REM-slaap. Je REM-slaap heeft invloed op je geheugen, sociale interacties, het probleemoplossend vermogen, je geeft emotionele situatie een plekje en het zorgt ervoor dat emotionele stress wordt verminderd.
Zoals al eerder is beschreven: je went eraan om samen te slapen. Ook is er uit onderzoek gebleken dat hoe closer jij bent met je partner, hoe meer synchroon jullie slaappatroon loopt. Dit zorgt voor een rustige nachtrust.
Vrouwen slapen nergens zo fijn als naast hun geliefde. Hun partner zorgt namelijk voor een veilig gevoel. Je aanmaak van het hormoon cortisol wordt verlaagd, waardoor je minder stress ervaart en je slaap natuurlijk veel beter met minder stress. Je krijgt minder stress in je lichaam, maar juist meer liefdeshormonen. Hoe cute is dat? Van samen slapen maak je oxytocine aan, of te wel het liefdeshormoon. Dit zorgt ervoor dat jij lekkerder slaapt en geen angst voelt.