Bekijk de beste aanbiedingen in de supermarkt

Lifestyle door Djamila

Boodschappen worden steeds duurder. Niet alleen de luxe boodschappen, maar ook de eerste levensbehoeften. Daarom loont het om op koopjesjacht te gaan en de beste aanbiedingen in de supermarkt op te sporen.

De beste aanbiedingen in de supermarkt

In de afgelopen jaren werden de prijzen in supermarkten met tientallen procenten duurder. En dat gold niet alleen voor "luxe" boodschappen, maar ook voor de dagelijkse eerste levensbehoeften zoals eten. In 2022 stegen de supermarktprijzen op voedingsmiddelen met 11 procent. Ook in 2023 gingen de prijzen op voedsel - volgens eerste berekeningen - met ongeveer 11 procent omhoog.

Alle reden dus om zeer kritisch te kijken wat je koopt, en waar je je boodschappen doet! Want prijzen verschillen nogal tussen die diverse supermarkten, zeker ook als je de telkens wisselende aanbiedingen in ogenschouw neemt. Wil je dus nog enigszins vriendelijk geprijsd boodschappen doen, ga dan op zoek naar de beste aanbiedingen in de supermarkt.

Grote verschillen in prijzen en aanbod

Tussen de belangrijkste supermarktketens die in Nederland actief zijn, zijn er nogal grote verschillen in prijzen en in aanbod. Sommige supermarkten werken hoofdzakelijk met A-merken en (duurdere) eigen merken, terwijl andere supermarkten er juist voor kiezen om met iets minder bekende merken te werken, een kleiner assortiment te hanteren, maar daardoor wel scherper geprijsd kunnen zijn. De duurdere supermarkten stunten daarom geregeld met mooie aanbiedingen om zo het imago "duur" van zich af te schudden of om klanten de winkels in te lokken in de hoop dat ze ook andere producten, die niet afgeprijsd zijn, kopen. Als jij deze prijsverschillen en de acties goed uitzoekt, kun je flink profiteren van goede aanbiedingen en daarmee je kassabon niet onnodig hoog laten worden.

Folders verzamelen

Hoe pluis je alle wekelijks wisselende aanbiedingen uit? Om te beginnen kun je dit "old-school" doen: Verzamel wekelijks de folders van de supermarkten bij jou in de buurt - sommige worden nog altijd in je brievenbus bezorgd - en neem deze goed door. Staan er aanbiedingen in die interessant zijn dan vergelijk je die met de huidige prijzen bij andere supermarkten en sla je toe bij die supermarkt die deze week de beste prijs voor dat artikel heeft.

Acties via internet en apps bekijken

De modernere versie van folders doorbladeren is natuurlijk om de websites en apps van de supermarkten regelmatig te bezoeken en daar de acties te bekijken. Het voordeel van deze tactiek is dat je ook de supermarkten kunt vergelijken die geen fysieke winkels hebben (en dus ook geen folders distribueren) en de boodschappen thuis bezorgen. Houd er wel rekening mee dat die bezorgdiensten soms geld kosten en dat moet je afwegen tegen het verschil in prijs met fysieke supermarkten, waar je zelf de boodschappen haalt en dus niet betaalt (of gedwongen bent een minimumbedrag te besteden) voor bezorging.

Pas op voor onnodige aankopen

Wees slim bij het selecteren van de aanbiedingen. Let ook op persoonsgebonden aanbiedingen die je soms bij bepaalde supermarkten krijgt, al dan niet met een kortingspas. Koop echter alleen dat wat je echt nodig hebt, of eventueel kunt bewaren zonder dat het bederft, zoals wasmiddelen en wc-papier en lang houdbare voedingsmiddelen. Koop vooral niet producten die wél in de aanbieding zijn, maar die je nu toch niet nodig hebt, of die aan bederf onderhevig zijn (zoals groente of fruit) en die je niet tijdig kunt consumeren. Want je koopt het product dan weliswaar tegen de beste prijs, maar gebruikt het dan niet en gooit daarmee in feite geld weg! En dat is natuurlijk zonde.

De beste deals = geld besparen

Kortom, ondanks de sterk gestegen prijzen in de supermarkten is het nog altijd mogelijk om goede deals te vinden en daarmee geld te besparen. Je moet er alleen wat moeite voor doen en op het juiste moment inkopen doen. Succes!