Waarom een vroege lente niet altijd positief is

Lifestyle door Kyra

De lente begon dit jaar officieel op 20 maart. Nu hadden we nog geen lentegevoel, maar de temperaturen gingen langzamerhand omhoog. Als het dan ook nog eens droog is, is dat een heerlijke dag voor ons. Lekker! Niet voor iedereen. Dit zijn de redenen dat een vroege lente niet altijd fijn is.

Vroege lente? Liever niet!

Lees ook: Maak je tuin in 6 stappen lente klaar

Dieren

Vogels die in een ander gebied de winter doorbrengen, zien niet dat het hier een stuk eerder al warm is. Zij komen gewoon zodra zij weten dat het tijd is. De insecten komen eerder weer tot leven en gaan dus ook eerder dood. Als de buitenlandse vogels eenmaal in ons land aankomen, is het voedselaanbod dus ineens een stuk minder. Waar de vogels eerst naar het bos gingen met veel rupsen, gaan ze nu naar bossen waar veel meer variatie aan insecten is. In deze bossen is dan veel meer eten beschikbaar.

Ook de processierups ontwaakt eerder dan hoort. Er zijn nog geen vogels om hen op te eten, dus gaan zij mooi aan de slag. Daar hebben wij mensen weer last van. Elke lente doen gemeentes er alles aan om deze plaag zo klein mogelijk te houden. De effecten die je krijgt na het aanraken van deze rupsen, zijn niet fijn. Verwijder de haartjes zo snel mogelijk en houd de uitslag goed in de gaten.

Planten

Bomen en planten bloeiden dit jaar wel zo’n vijf weken eerder dan een eeuw terug. Dat is aardig wat. Deze vroege groei is mooi, maar komt ook met gevaren. In de eerste maanden van het jaar is er nog kans op vorst. Als de planten dan al lekker aan het groeien, is het mogelijk dat het veel schade met zich meebrengt. De schade zorgt er in sommige gevallen zelfs voor dat het einde oefening voor de plant is. Ook voor de fruittelers, want hun oogst is zomaar niets meer waard. Dat zien ze zeker terug in de portemonnee. Wat een periode van verkoop hoort te zijn, is dan ineens een zielige periode met maar weinig kwaliteit.

Niet alle planten hebben elke keer opnieuw bestuiving nodig. Sommigen groeien elk jaar terwijl ze maar één keer bestuift zijn. Voor hen is de vroege lente dus nog erger. Zij gaan groeien zodra het weer dat toelaat. Zij zijn vooral de dupe van de eerdere warmte en grote kans op navorst.

Deze vroege bloei zorgt er ook voor dat de pollen eerder de lucht in gaan. Niet heel fijn voor de mensen onder ons met hooikoorts. De periode waarin de allergische reacties het heftigst zijn, duurt nu dus langer. De pollen gaan namelijk niet eerder weg, ze blijven lekker ronddwarrelen.