Door deze gewoontes leef je een aantal jaar korter

Lifestyle door Britt

We doen allemaal wel iets wat niet super gezond is, maar hoe ongezond is het eigenlijk? Een peukie na het eten, een avond zuipen met vrienden en de hele dag zitten achter een bureau. Hoeveel jaar korter leef je door deze gewoontes? Lees snel verder.

Roken

Een peuk op een feest of de minuten aftellen totdat je weer een sigaret mag aansteken, veel mensen roken wel eens een sigaret. Wij hoeven je niet te vertellen dat het ongezond is, maar hoeveel jaren korter ga jij genieten van de mensen om je heen als je rookt? Ben je een zware roker en is een sigaret een verlening van jouw lichaam? Dan is jouw levensverwachting ongeveer 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt. Rook je minder dan 20 sigaretten per dag? Dan verlies je waarschijnlijk negen levensjaren. Een party roker of lichte roker die niet dagelijks rookt heeft een levensverwachting die vijf jaar korter is dan een persoon die niet rookt.

Drinken

Het drinken van alcohol zien we bijna als normaal, maar ook dit is natuurlijk een ongezonde gewoonte. Uit onderzoek in 2018 van de University of Cambridge is gebleken dat mensen die meer dan 35 glazen drank (350 gram alcohol) ophebben per week, vier tot vijf jaar korter leven dan mensen die niet of nauwelijks drinken. Dit klinkt misschien heel veel, maar als jij doordeweeks bij het eten twee biertjes of wijntjes neemt, zit je al op 14 glazen en in het weekend gaat het hard. In de kroeg, op de sportvereniging of bij een verjaardag tik je al snel meerdere glazen weg. Drink je tussen de 20 en 35 glazen alcohol per week? Dan is de kans groot dat je twee jaar korter leeft.

Lees meer: Wat doet alcohol met je lichaam

Te veel zitten 

We zitten allemaal ontzettend veel op een dag. Zittend naar je werk, de hele dag zittend achter je bureau, om vervolgens neer te ploffen op de bank. Te veel zitten is een ongezonde gewoonte en ook deze gewoonte zorgt ervoor dat je minder lang op de aarde rondloopt. Het blijkt dat als jij elke dag langer dan drie uur per dag zit je levensverwachting met ongeveer twee jaar daalt.

Wat zijn gezonde gewoontes?

Je hebt ongezonde gewoontes, maar natuurlijk ook gezonde gewoontes. Er zijn meerdere gewoontes die ervoor zorgen dat jij langer leeft. Wat moet je doen? Tanden stoken, dagelijks wandelen en elke nacht goed slapen. Door gezond tandvlees leef je ongeveer zes jaar langer, een dagelijkse wandeling van 25 minuten geven je zeven jaren erbij en elke nacht een goede nachtrust van ongeveer acht uur slaap zorgt voor vijf extra jaren.

Natuurlijk zijn al deze cijfers een gemiddelde en dit verschilt per persoon. De één leeft super gezond en haalt de 80 jaar niet en de andere tikt zonder moeite de 85 jaar aan, terwijl diegene altijd heeft gerookt en gedronken. Het is helaas niet te zeggen hoe oud je wordt, maar een gezonde levensstijl is altijd een goed idee.