Hierom moet jij genoeg uren slaap pakken
Bij een gezonde levensstijl hoort genoeg slaap. Ongeveer één derde van je leven slaap je, maar waarom is dat zo belangrijk voor een gezonde levensstijl? Waarom moet je elke nacht genoeg slaap pakken? Je leest het hier.
Lees ook: Moe maar niet kunnen slapen? Dit gaat je helpen
Goed voor je mentale gezondheid
Als je slaapt, krijgen je hersenen rust en worden je hersenen als het ware schoongemaakt. Je hersencellen krimpen tijdelijk, hierdoor heeft het hersenvocht meer ruimte om afvalproducten weg te spoelen. Ook zorgt genoeg slaap voor dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd. De verbindingen tussen je hersencellen veranderen namelijk als je aan het slapen bent. Sommige verbindingen worden sterker en zorgen ervoor dat je dingen beter onthoudt. Een goede nachtrust zorgt er dus voor dat je bij een volgende toets een voldoende of een onvoldoende haalt. Sommige verbindingen worden ook zwakker, ook dit heeft een positief effect. Het zorgt er namelijk voor dat je minder spanning voelt. Hierdoor ervaar je minder stress en verwerk je beter je emoties.
Goed voor je fysieke gezondheid
Tijdens dat jij aan het dromen bent ontspannen je spieren en je lichaam produceert nieuwe afweerstoffen. Onderschat slapen niet. Om gezond te blijven is slapen net zo belangrijk als gezond eten en genoeg bewegen. De kans dat je ziek wordt als je langdurig slecht slaapt is groter. Zo heb je een verhoogd risico op obesitas, kanker, diabetes, depressie, dementie en hart- en vaatziektes. Ook heeft te weinig slaap impact op je organen en zorgt genoeg slaap dat jij normaal functioneert gedurende de dag.
Gevolgen van te weinig slaap
Te weinig slaap, heeft veel negatieve effecten. Je lichaam herstelt door het weinige slaap onvoldoende, zowel lichamelijk als geestelijk. Je raakt intens vermoeid, maar ook je concentratie wordt minder, je wordt humeurig en je immuunsysteem raakt verstoort, hierdoor krijg je een lage weestand. Slaap je te weinig? Dan word je reactiesnelheid duidelijk minder en je geheugen werkt ook niet meer zoals je gewend bent. Daarnaast verloopt ook je stofwisseling minder goed en heb je een grotere kans op verschillende klachten, zoals: maag- of darmklachten, hart- en vaatziekten en diabetes. Bij een langdurig slaapgebrek of een chronisch slaapgebrek is de kans aanwezig dat je in een depressie belandt en geheugenklachten ervaart. Heb je langdurig slaap te kort? Dan is de kans ook op gewichtstoename groter. Als je weinig slaapt, wordt er meer van het hongerhormoon ghreline aangemaakt, waardoor je meer een hongergevoel ervaart. Daarnaast wordt het verzadigingshormoon leptine juist minder, hierdoor geeft jouw lichaam minder goed aan dat je voldoende hebt gegeten.