Even offline? Zo plan je een social media detox in

Lifestyle door Maj

Heb je even genoeg van social media en wil je een tijdje offline gaan? Het kan heel bevrijdend zijn om wat meer tijd in het nu door te brengen en wakker te worden zonder de prikkels van bijvoorbeeld Instagram, Facebook of TikTok. Wij helpen je een handje op weg en delen vershillende tips voor het inplannen van een social media detox.

Wat social media met je doet

Waarom zou je een social media detox inplannen? Wat zijn de voordelen en wat haal je er uiteindelijk uit voor jezelf? Social media kan heel verslavend werken en veel tijd van je dag in beslag nemen. In de avond voor het slapengaan nog 'even' op TikTok, vervolgens betrap je jezelf dat je al twee uur aan het scrollen bent. Zonde van je slaap en tijd! Wanneer je onder werk een notificatie binnenkrijgt en toch de neiging hebt om even te kijken. Zonde van je productiviteit! Verder kan social media je ook onzeker maken, doordat je veel influencers of beroemdheden het 'perfecte' leven ziet leiden. Hierdoor kan je onzeker worden, doordat je jezelf gaat vergelijken. Toch is het logisch dat op social media voornamelijk alleen de happy moments worden gedeeld, waardoor het wellicht perfecter lijkt dan het altijd is. Merk jij dat je geen inspiratie meer uit social media haalt, maar het veel onbewuste tijd kost en je er ongelukkiger van wordt? Dan kan een social media detox heel fijn werken voor jou. Zo krijg je minder negativiteit mee, kom je echt tot rust en leg je de focus meer op jezelf.

Zo plan je een social media detox in

Dan breekt het moment toch echt aan: de social media detox. Begin met het verwijderen van alle apps die je minder wil gebruiken. Wanneer je de apps verwijderd, heb je minder kans dat je toch even stiekem wilt gaan spieken. De enige app die misschien lastiger kan zijn om te verwijderen, is WhatsApp. Het kan wel een oplossing zijn om gesprekken te dempen of vergrendelen. Je hebt dan minder snel de neiging om meteen te moeten reageren.

Nu is het tijd om doelen te gaan stellen. Hoe lang plan je de detox in en wat wil je bereiken door minder social media te gebruiken? Voorbeelden van doelen kunnen zijn: meer tijd voor jezelf, in het nu leven, vaker een boek lezen, elke avond buiten wandelen en meer gesprekken voeren met je naasten in plaats van op je telefoon. Zo zijn er genoeg motivaties om een keer een detox in te plannen. Het kan ook heel leuk zijn om een dagboek bij te houden met het gehele proces. Je merkt dan aan het einde van de rit of de detox echt wat voor je heeft gedaan.

Het zal zeker even wennen zijn doordat je bijvoorbeeld niet meer over online trends kan meepraten en minder online contact hebt met vrienden, maar uiteindelijk gaat dit juist heel veel rust opleveren. Maak tijd voor elkaar vrij of bel elkaar eens wat vaker. Natuurlijk is het mogelijk om na een tijdje alle apps weer te downloaden, maar wie weet bevalt het heel goed en ga je gewoon zonder social media door het leven. Na de detox ga je in ieder geval meer balans ervaren tussen de online en offline wereld.