Zo maak je de lekkerste jam zelf

Food door Kyra

In de supermarkt verkopen ze veel soorten en smaken jam. Zelfs smaken die je zelf niet bedenkt. Waarom een pot jam kopen, als je deze ook gemakkelijk zelf maakt? Wij leggen je uit hoe je de lekkerste jam maakt.

Wat voor fruit?

Voordat we beginnen met het maken van de jam, is het belangrijk om een aantal dingen te weten. Er zijn natuurlijk allerlei combinaties van fruit nodig voor jam, maar de lekkerste jam maak je met fruit uit het seizoen. Aardbeien zijn toch veel lekkerder in de zomer dan in de winter? Let er ook op dat je geen fruit gebruikt dat nog niet rijp is. Doe je dat wel, dan is de jam niet lekker en heb je al dat werk voor niets gedaan. Verder is het belangrijk dat je kijkt of het fruit dat je hebt gekozen ook echt lekker smaakt samen. De meeste combinaties zijn heerlijk, maar neem het zekere voor het onzekere en probeer de combinatie eerst voordat je er jam van maakt.

Geleisuiker

Om het fruit te veranderen in jam, maak je gebruik van geleisuiker. Het is mogelijk om dit zelf te maken, maar supermarkten verkopen deze suiker ook gewoon. Geleisuiker is gewoon kristalsuiker met pectine. Pectine is een vezel dat komt uit groenten en fruit. Als je pectine opwarmt, verandert het in een soort gelei dat voor binding zorgt. Bij het maken van jam is dit dus super belangrijk.

Weckpot steriliseren

Nog een belangrijke tip voordat je begint met het maken van jam: steriliseer de potten. Nadat je de jam gemaakt hebt, is het tijd om het ergens in opbergen. Het in de pan laten zitten is niet handig en zorgt ervoor dat de jam eerder niet goed is. Daarom maak je gebruik van potjes, zoals een weckpot. Deze potjes zorgen ervoor dat er geen lucht bij de jam komt, waardoor je langer van de jam geniet. Het steriliseren van de potjes is belangrijk, omdat er vaak bacteriën in de potjes zitten die niet goed zijn voor het behoud van de jam. Door de weckpotten goed schoon te maken, raak je de bacteriën kwijt en blijft die heerlijke jam het langste goed.

Jam zonder suiker

In jam zit aardig wat suiker. Deze suiker wil je misschien niet elke dag zelf eten of aan je kinderen geven. Gelukkig is er een ander middel dat hetzelfde effect heeft. Dit middel heet agar agar. Waar in tegenstelling tot normale jam je gelijk gram fruit aan geleisuiker doet, doe je hier 2 gram agar agar voor 500 gram fruit. Agar agar is te koop bij de meeste supermarkten. Als je zeker wil zijn dat de winkel het heeft, is de beste optie de Aziatische supermarkt. Onthoud wel dat suiker ervoor zorgt dat de jam langer goed blijft. Maak dus kleinere porties, zodat je niet zit met niet meer te eten jam. Daarnaast is suiker ook een zoetstof. Weet dus dat de jam ook minder zoet is. Gebruik een andere zoetstof, zoals stevia, als je toch die zoetigheid wil. Let wel op hoeveel gram je van de andere stof nodig hebt. Sommige stoffen zijn zoeter dan suiker, andere minder zoet.

Zo maak je jam zelf

Benodigdheden (voor ongeveer één kilo aan jam):

  • 500 gram fruit
  • 500 gram geleisuiker
  • Halve eetlepel citroensap
  • Hoge, grote pan
  • Weckpotten
  • Soeplepel

Uitvoering

Maak als eerste het fruit schoon. We willen immers geen bladeren en prut in de jam. Snijd het fruit in stukjes, zodat het sneller verandert in jam. Gooi het fruit, de geleisuiker en het citroensap in een grote, hoge pan. Een hoge pan gebruiken is fijn, zodat spetters die van de jam afkomen niet op jou belanden. Laat het koken en roer er af en toe doorheen. Als het mengsel eenmaal kookt laat je het 4 minuten koken, waarna je het vuur uitzet en de jam laat rusten.

Als de jam goed is, is het tijd om het in de weckpotten te doen. Gebruik een soeplepel om de jam handig te verplaatsen. Laat de jam meer afkoelen in de afgesloten weckpot. Eenmaal afgekoeld zet je het in de koelkast en is het tijd om te genieten van die heerlijke, zelfgemaakte jam!

Lees ook: Groenten, fruit en kruiden kweken in eigen tuin