Wat is hotpot en waarom moet iedereen het geprobeerd hebben?

Food door Kyra

Misschien heb je er wel van gehoord: hotpot. Het duikt steeds meer op in onze straten, maar wat is dit nu precies? Waar komt het vandaan? En is het het proberen waard? Wij vertellen je alles over dit heerlijke eten.

Lees ook: Wat is Korean barbecue en waarom is het tegenwoordig zo populair?

Wat is hotpot?

Hotpot komt oorspronkelijk uit China, maar is in de loop der tijd verspreidt naar landen zoals Japan, Korea en Vietnam. De Chinese hotpot eet je uit een metalen kom. Het doel van een hotpot is het koken van het eten in de zelf gekozen bouillon. Het is eigenlijk de Chinese versie van de kaasfondue die we wél kennen.

Er zijn drie delen die hotpot zo lekker maken. De bouillon, de ingrediënten zelf en de dipsaus.

De bouillon

De bouillon is misschien wel het belangrijkste onderdeel van hotpot. Vaak heb je verschillende bouillons waaruit je de mogelijkheid hebt om te kiezen. In de meeste gevallen geven ze deze aan op basis van pittigheid. In Azië houden ze wel van pittig eten en dat zie je terug bij de bouillon. Water, kip, paddenstoel, chili, mala(sichuan). De meest gebruikelijke bouillons zijn gemaakt kippenbouillon, paddenstoelbouillon, chilibouillon en malabouillon. Die laatste is misschien wat minder voordehand liggend dan de andere drie.

Malabouillon is ook een pittige bouillon zoals chilibouillon, maar de mala variant heeft net iets extra’s. Deze bevat namelijk Sichuan peperkorrels. Nee, het zijn geen peperkorrels zoals die in een pepermolen zitten. Deze korrels zijn gedroogde besjes van de gewone stekelige es. Ook zijn deze peperkorrels niet pittig zoals je misschien denkt, maar zorgen ze meer voor een verdovend gevoel. Net alsof je een hele zak knettersnoep achterover gooit.

Naast de bouillons met smaak, is water ook een populaire keuze. Klinkt misschien raar, maar toch is het zo. Water geeft zelf geen smaak af, maar versterkt juist de smaken die het ingrediënt zelf al heeft. Ook komen de smaken van de dipsauzen dan extra naar voren.

Ingrediënten om te dippen

Bijna elke soort voedsel dat je bedenkt, is mogelijk om in een hotpot te stoppen. Vlees, vis, andere proteïnen, groenten, echt alles. Het vlees is geserveerd in kleine, dunne lapjes. Hierdoor kookt het vlees snel en is het te eten. Dit vlees hoeft echt niet zo lang in de bouillon dan je denkt. Vaak is het vlees er 10 seconden in dippen al genoeg, hoe raar dat ook klinkt.

Je hoeft voor hotpot geen vlees of vis te eten. Ook als vegetariër is het genieten. Kies voor een paddenstoelenbouillon en maak een keuze uit het ruime aanbod aan groenten. Populaire keuzes zijn paksoi, wortels, aardappel, meer paddenstoelen en pompoen. Ook tofu is een goede optie, als je even geen zin meer hebt in al dat groen.

Sauzen

Deze stap van hotpot is ook zeker belangrijk om niet te vergeten. Bij veel hotpotrestaurants staan er een aantal vaste sauzen op het menu, maar er zijn ook restaurants die een DIY sauzenbar hebben. In de bakken zitten ingrediënten zoals knoflook, sojasaus, oestersaus, bosui en ga zo maar door. Op TikTok denken ze de perfecte combinatie te hebben gevonden voor de hotpot.

@tienteaa

Waarom proberen?

Hotpot is, naast dat het lekker is, ook nog eens super gezellig. Je zit met z’n allen om de tafel, waar het eten voor je neus kookt. Iedereen kiest wat diegene lekker vindt en deelt dit ook met de rest. Vaak is hotpot onbeperkt bestellen, waardoor je ook nog eens met elkaar nieuwe ingrediënten probeert. Let er wel op dat restaurants vaak een extra bedrag rekenen voor alles wat er niet gegeten is.

Weet je niet wat je vanavond wil eten en heb je een hotpot restaurant in de buurt? Vraag je vrienden mee en geniet van heerlijke hotpot met een ijskoud biertje erbij!

Lees ook: Wat is matcha en wat zijn de voordelen?