Je kind gezond laten snoepen? Kies voor deze gezonde snacks!

Food door Kyra

Tussen de hoofdmaaltijden door hebben kinderen vaak nog trek. Ze alleen maar snoep, koek en chips geven is niet echt gezond. Gelukkig zijn er genoeg opties die wél gezond zijn en ook nog eens lekker! Wij hebben er zes voor je op een rijtje gezet.

De beste gezonde snacks

Popcorn

We associëren popcorn vaak met andere ongezonde snacks, maar popcorn is gezond! Het is natuurlijk gewoon gepofte maïs. Het zelf maken is ook makkelijk. Zo weet je precies wat er op de popcorn is gegooid. Je kinderen zien de popcorn als een lekkere snack en niet zo zeer als een ‘vieze’ snack.

Kaas

De meeste kinderen houden van of haten kaas. Kaas zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen. Laat je kind daarom wat kaas eten als snack. Gewoon een plakje jonge kaas, of juist sterkere kaas zoals oude kaas. Voor de echte avonturier is het ook mogelijk om een blauwe kaas zoals gorgonzola te proberen! Zo verbreed je de smaakpapillen met eten dat ze toch al lekker vinden.

Banaan haverkoekjes

Koekjes doen het altijd goed bij kinderen. Als gezonde versie zijn er bijvoorbeeld bananen haverkoekjes. Deze zijn super makkelijk zelf te maken. Ook heb je hier maar weinig ingrediënten voor nodig. Prak de banaan fijn en gooi er havermoutvlokken, amandelmeel en wat honing bij. Voor net wat meer smaak is het mogelijk om chocoladestukjes toe te voegen. Pure chocolade is dan de gezondste optie. Maak van het mengsel kleine koekjes en bak ze zo’n 20 minuten in de oven. Laat ze afkoelen en smullen maar.

Dip en snack

Kinderen houden van dippen. Patat eten ze vaak met een lekkere klodder mayonaise. Geef dit een gezonde draai door de friet te veranderen door wortel en de mayonaise door een yoghurtsaus. Natuurlijk zijn er ook andere opties door de dip. Zo zijn populaire opties humus, zelf gemaakte guacamole of pesto. Als groente gebruiken mensen vaak ook selderij, paprika of komkommer. Dat is genieten van die heerlijke, gezonde snack!

Zelf gemaakt ijsje

Al die ijsjes in de supermarkt zitten vol met slechte suikers. Gelukkig is het maken van ijs niet zo lastig als het lijkt. Zowel schepijs als een ijsje op een stokje zijn makkelijker dan je denkt.

De beste manier om schepijs te maken is met een machine. Wij begrijpen dat het kopen van zo’n ijsmachine nogal een grote uitgave is. Daarom zijn er ook manieren om schepijs te maken zonder een machine. Nadat je een heerlijk recept hebt gevonden is het tijd om het recept om te toveren tot ijs. Verspreidt het ijsmengsel op een plaat dat in je vriezer past, het ijs hoort natuurlijk wel te bevriezen Laat het mengsel niet uren in de vriezer liggen, maar check het om het uur. Terwijl je het checkt, roer je door het mengsel, zodat het schepbaar blijft en niet een grote reep. Blijf dit herhalen totdat het ijsmengsel is veranderd tot echt schepijs.

IJsjes op een stokje zijn nog makkelijker te maken en een hele lekkere gezonde snack. Koop een ijs vorm. Vaak zit er bij deze vormen ook al een stokje, dus die hoef je niet meer te kopen. De meest populaire vormen van dit ijsje zijn gemaakt met water of yoghurt. Beide versies hebben genoeg fruit erin, dus mix and match de lekkerste smaken! Deze ijsjes zijn om te smullen!

Versierde sandwich

Een broodje met gezond beleg is ook een optie als gezonde snack. Veel kinderen vinden een broodje best saai. Verander dit door bijvoorbeeld met groenten een gezichtje op het brood te maken. Ook is het leuk om het broodje in vormpjes te snijden. Dit doe je door koekvormen te gebruiken. Een bloem, een hondje of een hand. Leuke, kleine hapjes zonder die korst die ze vaak toch laten liggen. Prik er schattige, kindvriendelijke prikkers in en het is een feestje in de broodtrommel!

Lees ook: Leuke ontbijtjes die een lach op het gezicht van je kinderen toveren