Zo maak je zelf limoncello

Food door Maj

Een heerlijke Italiaanse specialiteit die we in Nederland maar al te graag overnemen: limoncello. Natuurlijk het liefst ijskoud uit de vriezer. Maar hoe maak je deze frisse likeur nou volgens Italiaans recept? Zo maak je zelf de lekkerste limoncello!

Dit heb je nodig

Dat er citroenen in limoncello zitten, is voor menig limoncello liefhebber al wel duidelijk. Welke ingrediënten je nog meer nodig hebt? Wij delen ons favoriete recept!

Het recept voor één liter limoncello:

 • 5 citroenen
 • 200 gram witte suiker
 • 330 milliliter pure alcohol van 96% (bijvoorbeeld Chauffe Coeur Zuivere Alcohol)
 • 500 milliliter water
 • Een hervulbare fles met dop (bijvoorbeeld een lege olijfolie fles)
 • Luchtdichte pot
 • Schilmesje
 • Zeef

Zo maak je zelf limoncello

 1. Voor de limoncello heb je alleen de citroenschillen nodig. Het binnenste van de citroen hoef je natuurlijk niet weg te gooien, maar kun je nog gebruiken als smaakmaker in de thee bijvoorbeeld. Let er bij het schillen van de citroenen wel op dat je alleen de gele schil meepakt, deze schil geeft de lekkerste smaak aan de limoncello.  
 2. Pak nu de luchtdichte pot erbij en doe de schillen hierin samen met de pure alcohol van 96%. Laat deze ongeveer 4 weken staan en schud elke week even goed door. Zorg ervoor dat de pot niet in het zonlicht staat, maar in een kelder of afgesloten kastje. 
 3. Nu de citroenschillen goed in de alcohol getrokken zijn, is het tijd om de limoncello af te maken. Zet een pan met 500 milliliter kokend water op en doe de suiker hierin. Wanneer de suiker helemaal is opgelost, laat je het suikermengsel afkoelen.
 4. Gebruik voor deze stap een zeef en verwijder de citroenschillen uit de pure alcohol. Voeg het suikermengsel van de vorige stap samen met de gezeefde alcohol. 
 5. Giet de limoncello in de lege fles en genieten maar! Het lekkerste drankje om van te genieten na een Italiaanse diner als aperitief of in de zomer op het terras. 

Het bewaren van limoncello

Limoncello is lang houdbaar, mits je deze goed bewaard. Bewaar de fles limoncello op een donkere plek, waar het niet al te warm is. Daarnaast smaakt de limoncello nog lekkerder als deze ijskoud is! Zet deze dus een nachtje van te voren in de vriezer en serveer in kleine glaasjes. Door het hoge alcoholpercentage blijft de limoncello vloeibaar in de vriezer. Saluti!

Limoncello recepten

Wil je de pure limoncello iets milder maken? Er zijn talloze mogelijkheden met dit verfrissende likeurtje! Maak bijvoorbeeld een limoncello cocktail of mix de limoncello met spa rood. Serveer met wat ijsklonten, een rietje en een schijfje citroen. Naast alle lekkere drankjes, zijn er ook veel food recepten waar je limoncello voor kunt gebruiken. Denk aan limoncello tiramisu of pasta met limoncello. Smullen maar!