Ben je vaak alleen? Join een boekenclub!
Op de basis en middelbare school was boeken lezen verplicht. Vaak was de selectie boeken schaars en niet een genre waar je geïnteresseerd in was. Veel mensen hebben hierdoor na de middelbare school geen leesboek meer aangeraakt. Vaak komt de interesse voor boeken een aantal jaar later weer op. In je eentje lezen is soms best wel saai en er is niemand om je bevindingen en meningen mee te delen. Daar brengen boeken- en leesclubs verandering in.
Lees ook: DIY: zo maak je de leukste boekenleggers zelf
#booktok
Lezen was onder andere generaties al best populair, maar generatie Z had nog een zetje in de rug nodig. TikTok is daar een hele goede app voor. Verschillende mensen op de app noemen zich Booktokkers. Zij laten in video’s zien welke boeken echt het lezen waard zijn, wat er goed en wat er minder aan is. Ook het lezen van Engelse boeken is populair onder deze generatie. Hoe leuk is het om in een leesclub te zitten met mensen van allerlei leeftijden?
Hebban
Het liefste online de boeken bespreken? Neem eens een kijkje op hebban.nl. Zij hebben veel verschillende online meetings voor boeken die in de spotlight staan. Je hebt de mogelijkheid om deze zelf te kopen, maar er is ook de optie om mee te doen met een loting. Als je deze loting wint, krijg je het boek of e-book naar je toe gestuurd. Een lidmaatschap nemen bij een leesclub is gratis.
Hebban is overigens niet alleen te gebruiken voor leesclubs. Er is ook de mogelijkheid om recensies te schrijven of een leeschallenge doen. Mocht het boek dat je hebt gelezen niet op de website staan, voeg dit dan zelf toe! Je eigen recensie etc.
Senia
Senia is nog zo’n tool voor het vinden van boekenclubs. Via de landkaart klik je gemakkelijk jouw stad (of in de buurt) aan en laat het zien welke leesclubs er te vinden zijn. De boekenclubs zijn niet groot, dus je krijgt echt het gevoel dat mensen naar je luisteren. Lid zijn van een club op Senia is niet kostenvrij. Je betaalt een abonnement op jaarbasis. Dit geld gooi je gelukkig niet weg. Je krijgt namelijk de boeken, die je boekenclub van tevoren kiest, thuisgestuurd. Geen problemen dus met het vinden van het boek!
Meetup.com
Meetup.com is een iets bredere website dan de vorige twee. Hier vindt je allerlei verschillende soorten meetings en clubs. Zo heb je naast boekenclubs ook wandelclubs, bordspelclubs of clubs waar deelnemers bepaalde interesses bespreken.
Door goed te filteren en te zoeken vindt je genoeg boekenclubs in Nederland. Zoek op een plaats vlakbij en zie wat een aanbod je krijgt. Er zijn zowel online als offline meetings te vinden. Een voorbeeld van zo’n offline meeting is een boekenclub voor zowel expats als Nederlanders, waar ze Engelse boeken bespreken. Elke bijeenkomst is in een andere pub of café in Amsterdam, waardoor de bijeenkomst luchtig blijft. Een biertje drinken is dan ook meer dan gelegen.
Begin zelf een boekenclub!
Geen boekenclub in de buurt of geen zin om alles online te bespreken? Begin er zelf één! Het is veel minder moeilijk en eng als je denkt. Kies een locatie uit waar je rustig met je groep mag zitten. Bijvoorbeeld een café of een bibliotheek. Ook zijn er veel leesclubs die de meetings bij hun thuis doen. Het is belangrijk dat je een locatie hebt voordat je mensen vraagt voor de club. Hoe naar is het als je mensen hebt gevonden, maar ze vervolgens moet teleurstellen omdat er geen bijeenkomstruimte is?
Nu het zoeken van mensen. Kijk als eerst in jouw sociale kring. Misschien heb je wel vrienden of collega’s die geïnteresseerd zijn. Geen succes? Plaats een bericht op Facebook of Instagram voor meer bereik. Laat je vrienden het delen, ondanks dat ze er geen interesse in hebben. Zo ontmoet je ook nog eens nieuwe mensen.
Oké, locatie is geregeld, mensen zijn enthousiast, wat nu? Het is tijd om boeken uit te kiezen. Elke club doet dit op zijn eigen manier. Zo heeft de ene club één persoon die alle boeken kiest, terwijl een ander juist de keuze laat rouleren. Ook laten veel clubs leden een boek pitchen. Daarna kiest iedereen gezamenlijk welk boek ze gaan lezen. Er zijn ook bibliotheken die een speciale selectie hebben voor boekenclubs. Ze hebben dan van een boek meerdere exemplaren, zodat iedereen een boek krijgt en je niet elke keer weer een nieuw boek hoeft te kopen.