Wat is matcha en wat zijn de voordelen?

Food door Kyra

Misschien heb je er wel van gehoord: matcha. Het is super hip en je vindt het in steeds meer cafés. Wat is deze groene thee nu eigenlijk? Waar komt het vandaan? En is het wel goed voor mijn lichaam? Wij zochten het voor je uit.

Lees ook: Even geen cafeïne meer? Ga dan voor deze alternatieven

Wat is matcha?

Matcha is gemaakt van de plant Camelia Sinensis. De bladeren van deze plant zijn vermalen tot poeder. Anders dan de gewone gedroogde theeblaadjes die we kennen. De naam Matcha betekent letterlijk ‘gepoederde thee’.

Deze theesoort kennen we als een product uit Japan, maar het komt oorspronkelijk uit China. Monniken gebruikten deze vorm van thee al langer. Een boeddhistische monnik introduceerde de gepoederde thee in Japan, waar de populariteit van matcha steeds meer groeide. Tegenwoordig is het drinken van matcha zeer geliefd over de hele wereld.

Wat zijn de voordelen?

Veel mensen noemen matcha de koningin van de superfoods. Het zit vol met antioxidanten. Pas als je tien kopjes normale groene thee drinkt, zit je op hetzelfde niveau als één kopje matcha. Antioxidanten beschermen cellen en weefsel in het lichaam tegen schadelijke deeltjes.

Ook bevat matcha ijzers en eiwitten. Deze stofjes beschermen en versterken je immuunsysteem. Verder bevat matcha cafeïne, maar lang niet zoveel als één kopje koffie. Het is dus een goed alternatief voor de koffie lovers onder ons. Als laatst zorgt de L-theanine in matcha ervoor dat je meer dopamine en serotonine aanmaakt, wat weer resulteert in betere concentratie. Samen met de cafeïne geeft L-theanine je ook nog eens een langdurige energieboost.

Soorten matcha

Matcha is niet alleen een product om drinken mee te maken. In veel gerechten verwerken chef-koks matcha. Of dit nu voor de smaak is, of voor die mooie, groene kleur. Hier gebruiken ze culinaire matcha voor. Deze is wat bitterder van smaak en niet bedoelt om te drinken. Culinaire matcha is gemaakt van de onderste bladeren van de Camelia Sinensis. De kwaliteit van deze matcha is het laagst, maar genoeg om heerlijke recepten mee te maken.

Na culinaire matcha komt de premium matcha. Deze is gemaakt van de middelste bladeren van de Camelia Sinensis. Deze vorm is al lekkerder om te drinken, maar puur is de beste kwaliteit aan te bevelen. Premium matcha zien we vooral terug in dranken die matcha bevatten, zoals een matcha latte. De bittere smaak, die bij de culinaire matcha nog aanwezig was, is bij premium matcha weg.

Als laatste en als top matcha hebben we ceremoniële matcha. De theeboer kiest de beste bladeren als eerst en gebruikt deze voor ceremoniële matcha. Deze vorm van matcha is de beste kwaliteit, wat je ook zeker proeft. Het smaakprofiel is vooral umami, maar het gaat dieper dan alleen umami. Je proeft allerlei smaken en eindigt met een zoete nasmaak. Ceremoniële matcha is vooral geschikt om puur te drinken, als matcha thee. Zo komen alle smaken op de juiste manier vrij.

De kwaliteit van de matcha is gemakkelijk te zien. Hoe feller groen de matcha is, des te beter de kwaliteit. Culinaire matcha is groen met een gele tint, terwijl ceremoniële matcha echt een felle groen is, waar geen geel te bekennen is. Ook is het belangrijk om de prijs in de gaten te houden. De laagste kwaliteit is het goedkoopst, de beste kwaliteit heeft de hoogste prijs.

Hoe te drinken

Voor het bereiden van matcha is het belangrijk dat je een matcha klopper hebt. Deze is gemaakt van bamboe en gebruik je om de matcha goed op te kloppen. Deze klopper is verfijnd, omdat het veel borsteltjes heeft.

Nu het bereiden van matcha op de juiste wijze. Doe als eerste matcha in het bakje. Voor de meeste mensen is 2 gram per 70 milliliter water. De één houdt van een sterkere smaak, de ander juist van een minder aanwezige smaak. Kom er dus zelf achter wat voor jou een goede verhouding is. Zorg er wel voor dat de matcha klontvrij is. Voeg daarna water bij de matcha. Het is belangrijk dat dit water niet kookt, maar wel heet genoeg is. De beste temperatuur is rond de 80℃. Is de temperatuur hoger? De smaak van metaalachtige, verschroeide matcha is niet wat je wil. Gebruik nu de matcha klopper. Maak een snelle, zigzaggende beweging om de matcha te laten schuimen. Nu is de matcha klaar om te gebruiken! Mocht je de matcha als thee zelf willen drinken, is dat ook een optie. Traditioneel neem je dan kleine slokjes van de matcha en drink je het uit een klein kopje. Probeer die manier eens!

Lees ook: Gek op een matcha latte? Zo maak je dé matcha martini cocktail