Zo duurzaam zijn je kledingstukken
Het is lastig om in te schatten welke stoffen nou echt duurzaam zijn en welke niet. In de winkels hangen aan veel kledingstukken een groen label met de stempel duurzame keuze. Veel mensen kijken ook eerder naar de soort stof (natuurlijk of synthetisch), zoals katoen en polyester. Maar in hoeverre is een stof nou echt duurzaam? Wij zetten het voor je op een rij.
1. Katoen
Bij katoen hebben mensen vaak het idee dat ze duurzaam bezig zijn, doordat het een natuurlijk materiaal is. Verder is het ook biologisch afbreekbaar en komt er weinig koolstofdioxide vrij bij het produceren van de stof. Toch zit er een addertje onder het gras. De katoenplant heeft namelijk voor het produceren van een halve kilo katoen wel 5000 liter water nodig. Verder zijn er ook pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen nodig om het katoen te verbouwen. Allemaal niet zo milieuvriendelijk, maar je hebt nu ook de keuze voor biologisch katoen. Er wordt dan alleen maar gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Verdiep je eens in biologisch katoen met het keurmerk GOTS bijvoorbeeld. Zij produceren duurzamere katoen!
2. Zijde
Zijde wordt gemaakt van de cocon van de zijderups. Het is geen diervriendelijke manier, want de rupsen worden gevangen gehouden en later zelfs gekookt om het materiaal te kunnen maken. Tijdens het productieproces zijn er geen chemicaliën nodig, dat is dan ook het enige voordeel op het gebied van duurzaamheid.
3. Viscose
Viscose wordt gemaakt van cellulose. Een natuurlijk materiaal, dus je zou denken duurzaam. Niets is minder waar, er worden namelijk veel chemicaliën gebruikt voor het maken van viscose. Lyocell is een duurzame variant van viscose, waarbij de chemicaliën worden hergebruikt en niet in de natuur terecht komen. Een betere optie, als je voor een milieuvriendelijke keuze wilt gaan!
4. Linnen
Linnen komt voort uit de Vlasplant. Deze plant groeit in Europa en kan dus ook hier geproduceerd worden, wat uitstoot scheelt qua transport. Daarnaast heeft deze plant weinig bestrijdingsmiddelen nodig. Linnen wordt namelijk op een mechanische manier gemaakt in plaats van chemisch. Wil je nog een stapje duurzamer gaan? Kijk dan eens naar biologisch linnen. Een goede duurzame keuze!
5. Polyester
Polyester is een synthetisch materiaal, dat gemaakt is van olie. Deze olie is niet bepaald duurzaam om uit de grond te winnen. Ook wordt er veel energie gebruikt binnen het productieproces. De stof is lastig om goed te verven, hierdoor worden er chemische kleurstoffen gebruikt. Nog maar niet te spreken over de microplastics die vrijkomen tijdens het wassen van de kleding. Dit komt allemaal terecht in het milieu. Voor de comfortabelheid van de stof hoef je het ook niet te doen, want vaak draagt het heel benauwd. Al met al is het geen duurzaam materiaal en kan je polyester beter overslaan!