Wat is Korean barbecue en waarom is het tegenwoordig zo populair?

Food door Kyra

Eten uit het buitenland wordt in Nederland steeds populairder. In de grote steden vind je veel verschillende soorten restaurants en cuisines. Aziatisch, Afrikaans, zelfs klassieke diners uit de Verenigde Staten vinden hun weg hier. Zo ook de Koreaanse keuken. Vooral Koreaanse barbecue groeit steeds meer qua populariteit. Wat houdt het in? En waarom is het populair? Wij zochten het voor je uit.

Wat is Korean barbecue?

Bij Koreaanse barbecue grill je het eten recht voor je neus. Er zit een grote plaat, op gas of houtskool, midden in de tafel. Meestal hangt daarboven een grote buis die als afzuiging dient. Op basis van hoeveel rook en geur de plaat produceert wordt de buis omhoog en omlaag getrokken. Het valt best te vergelijken met het gourmetten dat we allemaal wel kennen in Nederland.

Het draait hier vooral om vlees. Vooral bulgogi (gemarineerd rundvlees), samgyeopsal (buikspek) en galbi (korte ribs zonder bot) zijn populaire soorten voor op de barbecue. Het vlees heeft, naast een marinade, weinig extra toevoegingen. Deze voeg je namelijk zelf toe. Zo heb je verschillende sausjes om in te dippen. Over het algemeen zijn, gochujang (rode chilipasta), chamgireum (sesamolie) en ssamjang. Ssamjang is een mix van gochujang en doenjang (saus van gefermenteerde sojabonen). Elke saus geeft het vlees een totaal andere smaak, maar overheersen niet.

Andere side dishes

Ook zijn er andere toevoegingen die je erbij eet. Deze side dishes heten in het Koreaans banchan. Kimchi is de populairste. Deze gefermenteerde kool eten ze in Korea bijna bij elk gerecht. Ook gefermenteerde komkommer is populair. Verder zijn de standaard banchans gebakken spinazie, gyeranmari (opgerolde omelet) en taugé.

Verder zijn er vele gerechten die je naast de barbecue besteld. Zo heb je tteokbokki, Koreaanse rijstcakes in een pittige saus. Jeon is ook geen foute keuze. Jeon is een Koreaanse hartige pannenkoek, die vaak verder gemaakt is met zeevruchten, kimchi of bosui. Op zoek naar iets kazigs? In Korea zijn ze helemaal gek op maïs met een dikke laag kaas eroverheen. Echt het proberen waard!

In Zuid-Korea houden ze ervan om alle ingrediënten samen te laten komen in een ssam (wrap). Je pakt een blad sla en legt daar het vlees, de banchans en de saus naar keuze in. Vouw het allemaal bij elkaar en eet het in één hap op. Dit geeft wéér een andere smaakcombinatie dan alle andere manieren.

Waarom is het populair?

Samen naar een Korean barbecue restaurant is gewoon super gezellig. Er is voor ieder wat wils (als je vlees eet!). Zo zijn er pittige, zoete, hartige en umami smaakprofielen. Er is vaak enorm veel keuze en het vult snel. Je krijgt zelfs een schaar, om het vlees in eetbare stukjes te knippen en het rechtstreeks van de barbecue in je mond te stoppen.

Het proces van het bereiden en eten geeft de hele experience een nieuw gevoel. Ja, sommige mensen willen graag dat alles voor hen gekookt wordt door chefs die ervoor geleerd hebben. Bij Kbbq gaat het om de sfeer en gezelligheid, waar het heerlijke eten gewoon een lekkere pluspunt is.

Lees ook: Deze wijnen smaken lekker bij de barbecue