Ga zelf aan de slag met papier-maché

Hobby door Maj

Papier-maché: wie kent het niet? Waarschijnlijk heb je als kind hier veel mee geknutseld en verschillende creaties gemaakt. Het blijft een leuke manier van creatief bezig zijn en ook anno 2024 zijn er eindeloze kunstwerken te maken met papier-maché. Van mooie vazen voor in huis tot aan leuke dingen voor de kids. DIY: zo ga je zelf aan de slag met papier-maché!

Dit heb je nodig

 • Behanglijm
 • Krantenpapier, keukenpapier of toiletpapier
 • Water
 • Grote kom
 • Kwast
 • Een mal voor je papier-maché, zoals een ballon of karton. 

Ga zelf aan de slag met papier-maché 

Papier-maché maak je door papier dat goed water op kan nemen in lijm te doordrenken. Je kunt verschillende soorten papier gebruiken, denk aan krantenpapier of toiletpapier. Gebruik liever geen gewoon schrijfpapier, dit soort papier kan de lijm minder goed opnemen.

 1. Verzamel alle benodigdheden en bedek de tafel met een (oud) tafelkleed die vies mag worden. Leg alles klaar, zodat je straks als je met de lijm gaat werken geen benodigdheden meer hoeft te pakken. Houd het zo overzichtelijk mogelijk. 
 2. Pak het papier erbij en scheur deze in stroken. Het maak niet uit hoe breed je de stroken scheurt, soms kan het ook leuk zijn om verschillende groottes te gebruiken voor een speels effect. Tip: scheur het papier in reepjes, in plaats van te knippen. Zo kunnen de randen van het papier de lijm beter absorberen. 
 3. Schat nu in hoeveel lijm je ongeveer nodig gaat hebben, dit verschilt per grootte van je kunstwerk. Verdun de lijm met water. Houd altijd de verhouding aan van twee keer zoveel lijm als water. Roer met de kwast de lijm door.
 4. Pak nu je mal erbij. Doop het eerste stuk papier onder in de lijm en haal de overige klodders lijm weg. Breng het stukje papier aan op je mal. 
 5. Herhaal deze stappen en zorg ervoor dat er uiteindelijk wel drie laagjes papier op je mal zitten, zo maak je het papier-maché sterker. 
 6. Nu is het tijd om je kunstwerk te laten drogen, doe dit minstens voor 24 uur. 
 7. Je kunt bijvoorbeeld de ballon laten knappen en de mal verwijderen, maar dit hoeft niet per se. Wat wel super leuk is om te doen: verven! Verf je papier-maché kuntstwerk in verschillende kleuren en wees creatief. Wij delen alvast wat inspiratie om het perfecte knutselwerkje te maken. Veel plezier!

Inspiratie 

Papier-maché bloem

 

Papier-maché bij

 

Papier-maché vaas

 

Papier-maché pinguin