Deze ‘gezonde’ voedingsmiddelen bevatten veel suikers

Food door Maj

We weten allemaal dat er in veel voedingsmiddelen ongezonde suikers zitten. Hierbij denken we vooral aan koeken, snoepgoed en frisdrank. Toch zitten er ook veel stiekeme suikers in 'gezonde' voedingsmiddelen, waarvan je het niet direct verwacht. Om te voorkomen dat je te veel suikers binnenkrijgt, zetten wij deze voedingsmiddelen voor je op een rij.

1. Sauzen en dressings

Denk je gezond bezig te zijn met het eten van een lekkere salade, zitten er veel stiekeme suikers in de dressing. Toch is dit probleem makkelijk op te lossen door je eigen saladedressing te maken! Dit doe je met bijvoorbeeld yoghurt en olijfolie. Super lekker en je weet ook meteen welke ingrediënten er allemaal aan de dressing zijn toegevoegd.

Verder zitten er in sauzen, zoals ketchup ook veel toegevoegde suikers. Probeer dus niet altijd overal maar saus aan toe te voegen en vervang ketchup door een zelfgemaakte tomatensaus. Yum!

2. Smoothies en sapjes

We houden allemaal wel van een lekker sapje en het voelt ook niet al te ongezond, doordat je het al snel linkt aan fruit en vitamines. Niets is minder waar, want zelfs een verse fruitsmoothie zit boordevol suikers. Daarnaast vult je maag meer door een stuk fruit te eten dan 'te drinken'. De volgende keer dus toch maar gewoon een stukje fruit eten in plaats van een smoothie ervan te maken.

3. Ontbijtgranen en muesli

Muesli is ook een echte sluipmoordenaar als het gaat om suikers. Het is veel gezonder om zoete ontbijtgranen te vervangen door granola met yoghurt, noten en fruit. Ook mueslirepen zijn (meestal) niet het gezondste tussendoortje. Let goed op de ingrediënten en ga voor een gezonde versie. Deze zijn vaak iets prijziger, maar bevatten veel minder suikers.

4. Appelmoes

Misschien had je deze al wel verwacht tussen het lijstje, toch denken veel mensen dat appelmoes een gezond tussendoortje is. Appels zijn van zichzelf al lekker zoet, maar helaas worden er nog veel suikers toegevoegd om het nog zoeter te maken. Wees eens creatief en maak je eigen appelmoes, leuk om te doen en veel gezonder!

5. Vruchtenyoghurt

Houd je van yoghurt als ontbijt? Ga dan altijd voor de naturel yoghurt. Wanneer je kiest voor yoghurt met een smaakje, zoals vruchtenyoghurt gaat, werk je onbewust veel suikers naar binnen.

6. Toastjes en crackers

Eet je graag toastjes en crackers als hartige snack? Ook in deze producten zitten veel verstopte suikers. Geen paniek, want je voorkomt dit natuurlijk. Bekijk in de supermarkt goed welke ingrediënten er in de crackers zitten, zo kun je toch nog voor een gezonde optie gaan (en ja, die bestaan er gelukkig wel).