Gezonde recepten met quinoa

Food door Kyra

Quinoa is super gezond. Het zit vol met vezels, eiwitten, magnesium, foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, en nog veel meer. We kennen deze graansoort vooral als vervanging in salades of als rijstvervanger, maar je doet er veel meer mee dan je denkt. Quinoa is super veelzijdig, daarom laten wij je een aantal gezonde (en lekkere!) recepten zien.

Recepten met quinoa

Lekkere salade

Gebruik quinoa eens om heerlijke salades mee te maken. Gebruik in plaats van sla de quinoa. Alles valt toe te voegen aan een salade met quinoa. Voeg er een komkommertje, een uitje en een tomaatje er aan toe en je hebt een heerlijke zomerse salade. Kies juist voor spinazie en granaatappel als je in de winter vibes wil komen. Groente en fruit gaan heel goed samen in een salade met quinoa. Lekker voor bij de barbecue, tussen de middag of als avondeten.

Ontbijtje

Goed de dag beginnen? Kies voor een quinoa-pap om de dag te starten. Het recept is heel simpel. Doe de quinoa in een pan en gooi er flink wat melk bij. Laat dit lekker pruttelen en gooi tijdens het koken nog wat smaakmakers erbij, zoals kaneel en honing. Als het prutje klaar is, verdeel je het over de borden en garneer je pap met ingrediënten die jij lekker vindt. Meer honing, gebakken appel, geroosterde noten, niets is te gek. Met dit ontbijtje begin je goed aan de dag en kan je er tegen aan.

Frittata

Frittata’s komen van origine uit Italië. Het is vergelijkbaar met de bekende omelet. Het wordt namelijk gemaakt met vooral eieren en ingrediënten die je zelf toe wil voegen. Zo ook quinoa. Quinoa geeft de frittata een extra structuur en extra vezels. Extra groenten, zoals courgette, zijn ook geen verkeerde toevoeging. Champignons zijn ook populair, maar daar is niet iedereen even gek op. Doe alle ingrediënten samen in de pan. Draai de frittata nog even om en genieten maar!

Burger

Wil je graag een burger eten, maar het liefst zonder vlees? Maak dan eens een quinoa burger. Deze burger is, net zoals de andere recepten, super voor je gezondheid. Beleg de burger zoals je dat altijd doet. Belangrijk voor je burger: voeg iets van een binder erbij, zodat je burgers mooi bij elkaar blijven. Ingrediënten zoals zoete aardappel of zwarte bonen maken de burger één geheel en smaken er ook nog eens lekker bij.

Quinoakoekjes

Geen zin in een maaltijd? Maak er koekjes van! Samen met havermout zijn deze quinoa-havermout koekjes de perfecte snack. Voeg er wat rozijnen en noten aan toe voor een lekkere bite. Deze koekjes zijn gezond, dus wees niet bang om jezelf te trakteren met deze lekkernij.

Wil je een vegan versie maken? Ga voor chocolade-quinoa koekjes. Deze koekjes gaan niet in de oven, maar in de koelkast om op te stijven. Kies je favoriete pure chocolade, want deze zijn over het algemeen vegan. Laat het smelten en meng de quinoa samen met de chocolade, agavesiroop en wat kokosolie. Smullen maar.

Zoete aardappel met quinoa

Allerlei ingrediënten zijn mogelijk bij het vullen van een zoete aardappel. Zoete aardappel is nóg lekkerder als je deze vult met quinoa. Bak de aardappel in de oven terwijl je bezig bent om de andere ingrediënten klaar maakt. Kook de quinoa zoals het pak dat aangeeft. Snijd de groenten naar keuze in niet al te grote stukjes en maak alvast een dressing. Haal de zoete aardappel uit de oven en zet een snee door de breedte. Let op, snij de aardappel niet helemaal door. Vul de zoete aardappel met al het lekkers, behalve de dressing, en zet ze nog even terug de oven in. Doe de dressing als laatste over de aardappel. Smakelijk!

Lees ook: Geen zin in brood? Probeer deze alternatieven voor brood