4x tips om energieker wakker te worden

Lifestyle door Kyra

Een goede nachtrust is essentieel om de dag te doorstaan. Je haalt energie uit je nachtrust en wil de dag door zonder een extra dutje te hoeven doen. Hoe doe je dat? Het juiste nachtritme vinden is nog heel wat werk. Wij hebben vier tips voor je om zo energiek mogelijk wakker te worden.

Tips om energieker wakker te worden

Stop met snoozen

Snoozen is heerlijk. Je zet je wekker en laat het nog een halfuur lang, om de vijf minuten, afgaan. Je bed is lekker warm, we get it. Door in je bed te blijven liggen in plaats van er gelijk uit te springen, wordt je juist meer moe dan wakker. Ondanks het hebben van een geweldige nachtrust, zorgt het snoozen ervoor dat je net zo moe wakker wordt als dat je een slechte nachtrust gehad hebt.

Ontdek het perfecte slaapschema

Voor ieder mens is slapen anders. De één heeft genoeg aan zes uurtjes, terwijl de ander tien uur slaapt om aan voldoende rust te komen. Experimenteer daarom met de tijd van je wekker. Laat het een kwartier eerder of later afgaan en kijk wat het met je doet. Ben je meer moe of juist meer uitgerust? Kijk ook hoe lang slapen voor jou goed is. Gaat je wekker om 8 uur? Ga de ene nacht om 11 uur ’s avonds slapen en de andere keer om 12 uur. Het proberen kost even wat tijd, maar als je eenmaal het schema hebt gevonden dat bij jou past, heb je er alleen maar baat bij.

Drink water als je wakker wordt

Je verliest ‘s nachts zeker een groot glas water aan zweet. Vooral in de zomer zweet je aardig wat. Door gelijk water te drinken als je wakker wordt, krijgt je lichaam weer meer hydratatie. Het lichaam heeft de hele nacht overleefd, dus een glas water is meer dan op zijn plek. Overigens zorgt het dat je spijsvertering sneller wakker wordt en je beter de toxines kwijtraakt. Daarnaast is het drinken van een glas water ook gewoon lekker als je net wakker bent.

Elimineer de stress

Stress zorgt ervoor dat je alles behalve energieker wakker wordt. Je blijft malen en je brein komt niet tot rust. Schrijf alle momenten waarmee je nog zit op of praat erover. Zo zet je de gebeurtenissen sneller van je af en spring je sneller in dromenland. Ook is het fijn om de avond van tevoren al de boel voor te bereiden. Dingen als je lunch klaarmaken, je tas inpakken of je outfit plannen. Je bent al snel gestrest als je dit de ochtend zelf nog doet. Dit weerhoudt je om de rust te krijgen die je nodig hebt en zorgt ervoor dat je energielozer wakker wordt.

Lees ook: Door deze ochtendgewoontes word je vrolijker wakker