De allerlekkerste recepten met kimchi

Food door Kyra

Kimchi komt voor in allerlei soorten en maten. Komkommer, radijs, ui, elke groente die je je inbeeldt, is waarschijnlijk ook in kimchi-vorm te verkrijgen. De populairste vorm is toch wel kimchi gemaakt van kool. Kimchi is over komen waaien uit Zuid-Korea. Steeds meer huishoudens hebben het in de koelkast staan. Mocht je nog niet weten wat kimchi is; kimchi is gefermenteerde groenten, over het algemeen Chinese kool, met extra specerijen zoals chilivlokken, gember en knoflook. In Korea gebruiken ze kimchi voornamelijk als bijgerecht. Je koopt kimchi bij een Aziatische toko in de buurt. Heb je die niet? Dan heeft de Albert Heijn ook nog opties of je maakt het natuurlijk lekker zelf.

Kimchi recepten:

Kimchi fried rice

Misschien wel het populairste gerecht waar mensen kimchi bij eten: kimchi fried rice. Het is supersimpel om te maken. Je gooit alles wat je maar wil bij de rijst en je noemt het eigenlijk al fried rice, oftewel gebakken rijst. Door kimchi in de mix te gooien krijgt je fried rice een kick en net die finishing touch die het nodig had.

Kimchi bibimbap

Ook bibimbap is één van de klassiekers. Het is een kom met rijst waar je van alles aan toevoegt. Wil je veel proteïnen of ga je juist de vegetarische kant op? Voor de vegetarische route is het belangrijk dat je let op de ingrediënten van de kimchi. Over het algemeen maken de Koreanen kimchi met vissaus en gefermenteerde, kleine garnalen. Bibimbap is makkelijk te bereiden en is ook nog eens goed vullend. Verder is het gerecht aan de goedkope kant en kun je er langer van eten. Nog kimchi over? Gooi het niet weg. Vaak is verder gefermenteerde kimchi nóg lekkerder dan zijn jongere zusje.

Kimchi soep

Kimchi soep, ook wel jjigae in het Koreaans, is een hartige, stevige, pittige soep. De soep is rijkelijk gevuld met verschillende ingrediënten. Zo wordt het gebruikelijk gevuld met buikspek, (bos)ui, tofu en natuurlijk the main character, kimchi. De soep is geliefd bij iedereen die een hap neemt, mits je houdt van pittig eten. Doorgaans gooit men een bakje rijst door de soep. Dit doe je vóór het meeste is gegeten, of als er nog een laagje soep over is. Daardoor tovert de soep om naar een rijstepap. Even lekker.

Kimchi tosti

Als we iets buiten de gewone recepten stappen, komen we bij tosti’s. Een gewone kaastosti wordt al snel saai. Om de tosti wat meer pit te geven is er de mogelijkheid om kimchi toe te voegen. Je maakt de tosti net zoals anders, alleen voeg je er nog stukjes kimchi aan toe voordat je het laatste broodje er op legt. De combinatie van kaas en kimchi is overigens niet nieuw. Zuivelproducten camoufleren pittigheid van kimchi of andere hete gerechten.

Quesadilla kimchi

Net zoals bij de tosti is quesadilla en kimchi een match made in heaven. Vergeleken met de andere vier gerechten is dit meer een tussengerecht. Quesadilla’s zijn al heerlijk zonder allemaal poespas. Die poespas is allesbehalve negatief. Dit liefdeskind tussen de Mexicaanse en de Koreaanse keuken is alles wat je wil.

Ook lekker: Zo maak je de lekkerste loades fries