Lifehack: zo ontkalk je de waterkoker zonder azijn

Life Hacks door Maj

Eens in de zoveel tijd is het belangrijk om je waterkoker te ontkalken. Dit kan met bijvoorbeeld azijn, maar azijn laat soms best een heftige geur achter waardoor niet iedereen het fijn vindt om dit product te gebruiken. Maar hoe maak je dan de waterkoker schoon? Wij vertellen je hét geheim.

Waterkoker ontkalken zonder azijn

Niet iedereen kan tegen azijn, vanwege de geur of een allergie. Geen zorgen, want je kunt de waterkoker ook op andere manieren ontkalken en wij leggen je de vier makkelijkste manieren uit.

1. Met rijst

Nu hoor ik je denken: met rijst? Ja zeker, je kunt je waterkoker makkelijk ontkalken met rijst. Doe dit wel alleen als het verwarmingselement niet in de waterkoker zit, anders blijft de rijst plakken. Doe een handje rijst in de waterkoker en vul deze aan met water. Vervolgens laat je dit een tijdje staan, zodat alles losweekt. Schud de waterkoker voorzichtig heen en weer en spoel alles om. Je zult zien dat de waterkoker weer zo goed als nieuw is!

2. Met baking soda 

Met baking soda kun je heel veel, zo ook de waterkoker ontkalken. Verdeel ongeveer 230 gram baking soda in de waterkoker. Vul aan met water en laat deze een paar uur weken. Alles uitspoelen en klaar is kees! Voordat je de waterkoker weer gebruikt, is het wel verstandig om deze een keer te vullen met water en te laten koken. Gooi dit water daarna weg, zodat je daarna weer lekker verse theetjes kunt zetten voor jezelf!

3. Met een vaatwastablet

Een vaatwastablet heb je waarschijnlijk altijd wel in je keukenkastje staan indien je een vaatwasser hebt. Knip een klein hoekje af van een vaatwastablet en doe dit in de waterkoker. Vul de waterkoker met water en laat deze ook daadwerkelijk koken. Je waterkoker zal brandschoon zijn! Vergeet niet om de waterkoker nog even een keer te laten koken met alleen water. Je wil natuurlijk geen vaatwastablet smaak aan je thee.

4. Met citroen

Citroen komt ook altijd van pas. Niet alleen in je gerechten of in je thee, maar ook om schoon te maken is het een handig product om in huis te hebben. Hiervoor heb je alleen een citroen en water nodig. Snijd eerst de citroen in plakjes en doe deze in de waterkoker. Vul aan met water en zet de waterkoker aan. Daarna nog even een keer koken met alleen water en je hebt een heerlijk frisse waterkoker!