DIY: maak je eigen shirts

Lifestyle door Esra

Heb jij nou altijd al je eigen shirts willen maken, dan hebben wij goed nieuws! Er zijn namelijk meerdere manieren om je 'eigen' shirt te maken. Wij zetten ze voor je op een rijtje. Want het is toch té leuk om rond te lopen in je eigen gemaakte shirt?

Breien

Een manier om een shirt écht zelf te maken, is door het te breien. Weet je al hoe je moet breien, ga dan direct aan de slag. Heb je nog wat hulp nodig, vraag dan eens aan mensen om je heen of zij het je willen leren. Misschien is jouw oma wel een pro in breien… Of anders is het altijd nog een mogelijkheid om op YouTube tutorials te bekijken.

Kusjes shirt

Misschien het je het wel op TikTok voorbij zien komen: een shirt vol met kusjes. Een trend waarbij meiden keer op keer hun lippen goed insmeren met lippenstift en deze vervolgens op het witte shirt drukken. Zo ontstaat er een leuk, persoonlijk cadeau voor bijvoorbeeld je partner.

Zelf bedrukken

Het is mogelijk om een shirt te laten bedrukken door een bedrijf, maar is het niet veel leuker om het zelf te doen? Het is heel simpel. Allereerst pak je een shirt dat je wilt bedrukken. Vervolgens kies je een ontwerp, afbeelding of tekst uit. Mocht je voor een tekst kiezen, zorg dat dat deze in spiegelbeeld staat. Print het ontwerp, de afbeelding of de tekst uit op transferpapier en knip het zo dicht mogelijk langs de lijntjes uit. Plaats dit nu op het shirt met het ontwerp, de afbeelding of de tekst naar het shirt toe. Leg daarna een stuk karton in het shirt op de plek waar je wilt bedrukken én een stuk bakpapier tussen de print en het strijkijzer. Nu is het tijd om te gaan strijken. Doe dit door ongeveer één minuut rondjes te draaien met het strijkijzer. Klaar? Laat het afkoelen en trek het shirt aan. Hoe leuk!

Lees ook: Opzoek naar leuke wanddecoratie? Ga zelf aan de slag met line art

Borduren

Om een figuur in je shirt te borduren moet je allereerst het ontwerp of de tekst op een stuk zelfklevend en in water oplossend borduurvlies tekenen of schrijven. Knip vervolgens om het ontwerp of de tekst heen en plak het op het shirt. Zorg er daarna voor dat de stof van het shirt strak staat, zónder het shirt uit te rekken. Pak het borduurgaren erbij, maak een stevig knoopje aan het einde van je draad en haal het door de naald heen. Dan is het tijd om te gaan borduren. Maak hierbij gebruik van een stiksteek. Ben je klaar? Maak dan een stevig knoopje en knip het overtollige draad af. Doe vervolgens het shirt even in lauw water om het borduurvlies los te weken. Is het shirt weer opgedroogd? Dan is je shirt klaar!