Hoe houd je bloemen het langst mooi?

Life Hacks door Esra

Bloemen geven jouw huis niet alleen een mooie, frisse uitstraling, ook geeft het vaak een heerlijke geur. Een echte toevoeging aan je huis dus. Alleen jammer dat de levensduur van het boeket vaak maar van korte duur is. Gelukkig hebben wij daar de oplossing voor! Wij vertellen jou hoe jij je bloemen het langst mooi houdt.

Kies de goede vaas

Een goede vaas is essentieel om bloemen langer vers te houden. Kies een vaas die niet te klein én niet te groot is. Zorg er daarnaast voor dat de vaas geen bacteriën of restjes van andere bloemen bevat. Deze hebben namelijk een negatief effect op de levensduur. Ook is het verstandig om te kiezen voor een glazen vaas. Glas maakt het makkelijk om het waterpeil in de gaten te houden en het houdt ook nog eens minder bacteriën vast.

Vul de vaas niet te vol

Hoewel je misschien de neigging hebt om de vaas zo vol mogelijk te vullen met water, is dit juist niet verstandig. Het beste is om de vaas voor één derde te vullen. Niet alleen vinden bloemen dit het prettigst, ook blijft hierdoor het grootste deel van de stengels droog. Zo wordt rotting en bacterievorming voorkomen.

Knip bladeren af

Voorkom rottende bladeren door het grootste deel van de bladeren van de bloemstengels te verwijderen. Bewaar enkel de bovenste bladeren. De bladeren die in het water hangen gaan namelijk rotten, wat de kwaliteit van het water en zo ook de levensduur van de bloemen vermindert. Daarbij zorgen te veel bladeren voor een tekort aan lucht en licht tussen de stengels.

Lees ook: Zelf droogbloemen maken: Zo doe je het!

Plaat het niet naast rijpend fruit

Plaats de bloemen níét in de buurt van rijpend fruit. Dit fruit produceert ethyleengas, een gas dat ervoor zorgt dat fruit sneller rijpt. En dit is precies wat we proberen te voorkomen bij jouw bloemen. Houd de bloemen overigens ook weg bij sigarettenrook.

Snijdt de stelen schuin aan

Snijdt de stelen schuin aan voordat je ze in de vaas legt. Oók wanneer de bloemist dit al heeft gedaan. Houd hierbij een hoek van ongeveer 45 graden aan. Hierdoor nemen de bloemen namelijk makkelijker water op, wat de levensduur bevordert. Vergeet niet om dit elke keer opnieuw te doen na het verversen van het water.

Ververs het water regelmatig

Over het verversen van het water gesproken… Dit is een belangrijk punt tijdens het onderhouden van bloemen. Zorg ervoor dat je het water elke 3 à 4 dagen vervangt voor nieuw, schoon water. Dit water mag overigens niet te koud of te warm zijn. Bloemen redden zich het beste in water op kamertemperatuur, oftewel lauwwarm water.

Zet het niet in de volle zon

Zolang jij je bloemen niet de hele dag in de volle zon laat staan en de temperatuur onder de 30°C blijft, maakt het niet zoveel uit waar je je bloemen neerzet. Te veel zonlicht en een te hoge temperatuur zorgen er namelijk wel voor dat de bloemen verouderen.

Onnatuurlijke manieren

Er zijn ook nog een aantal onnatuurlijke manieren die de levensduur van de bloemen bevorderen.

  • Spuit bijvoorbeeld een beetje haarlak op de onderkant van de bloemblaadjes. Doe dit op zo’n dertig centimeter van de bloemen vandaan en gebruik niet te veel.
  • Giet een beetje frisdrank bij het water. Suiker blijkt ervoor te zorgen dat de bloemen langer vers blijven.
  • Twee theelepels ciderazijn met twee theelepels suiker doen jouw bloemen mogelijk ook goed.
  • Door koperen munten in de vaas te leggen, groeien er minder bacteriën in het water.
  • Een aspirine, een kwart theelepel bleekwater per liter water of een scheutje wodka of gin zorgt tevens ook voor minder bacteriën in het water.

Controleer de versheid van de bloemen

Helaas is er niet altijd wat aan te doen. De levensduur van het boeket hangt namelijk voornamelijk af van de versheid van de bloemen. En hier heb niet jij, maar de kweker en de winkel die de bloemen aanbiedt invloed op. Dus met andere woorden: je bent echt niet direct een slechte ‘bloemen mama’ wanneer jouw bloemen het al snel begeven. Denk er dus aan om de bloemen te controleren op versheid vóór je aankoop.

Voeg snijbloemenvoedsel toe

Dan is het tot slot een goede optie om snijbloemenvoedsel toe te voegen aan het water. Dit ‘bloemenvoedsel’ blijkt de levensduur met 60% te verlengen. Dit komt door de ph- regulatoren, wateropnamebevorderaars en voedingssupplementen die het snijbloemenvoedsel bevat.