Oei, je goede voornemens al verwaarloosd? 5 tips om het weer op te pakken en ze vol te houden!

Lifestyle door Maj

Goede voornemens: de meeste mensen hebben er een haat-liefde relatie mee. Je wilt het graag volhouden, maar soms is het lastig om gemotiveerd te blijven. Herken jij jezelf hierin? Wij delen 5 tips om je goede voornemens weer op te pakken en nog belangrijjker, ze vol te houden!

1. Doelen stellen

Het kan er overweldigend zijn om ineens van de een op de andere dag aan je voornemens te werken. Probeer eerst concrete (en realistische) doelen te stellen en stap voor stap ermee aan de slag te gaan. Stoppen met roken, gezonder eten en 10.000 stappen per dag halen kan best intens zijn. Bouw het rustig op en houd jezelf gemotiveerd, zo houd je al je voornemens het langste vol.

2. Maak je voornemens zo duidelijk mogelijk 

Maak je voornemens zo duidelijk mogelijk. Is je voornemen gezonder eten? Denk dit dan verder uit: hoeveel stukken fruit per dag ga je eten en wat zijn gezonde recepten? Beschrijf alles op papier, zodat je een duidelijke houvast hebt. Het kan ook motiverend werken om alles uit te denken en bijvoorbeeld leuke smoothie recepten op te zoeken. Haal alle boodschappen in huis en maak van het gezonde eten een feestje!

3. Jezelf belonen

Het werkt motiverend om jezelf af en toe te belonen bij een behaald doel. Houd je van uiteten gaan? Trakteer jezelf op een etentje. Wil je graag dat ene nieuwe spannende boek lezen? Beloon jezelf dan door het boek te kopen. Zo maak je het behalen van doelen leuk en sta je echt even stil bij het moment.

4. Stop met uitstellen

Een veel voorkomend probleem: het uitstellen van je goede voornemens. 'In januari heb ik veel feestjes, dus ik begin pas in februari' en zo verder. Waarom zou je niet gewoon vandaag al starten? Zorg er vooral voor dat je alles voor jezelf duidelijk hebt en realistische doelen stelt. Zodra je dit op papier hebt, kun je gewoon vandaag al aan de slag gaan!

5. Maak het leuk 

Last but not least, maak het leuk. Het is geen straf om met je goede voornemens aan de slag te gaan, want je bent juist bezig om jezelf te verbeteren. Blijf positief en maak er juist iets leuks van door middel van beloningen, je vooruitgang bij te houden en zeker niet te streng te zijn. Als je te streng bent, houd je het namelijk minder lang vol. Heb je echt even geen zin om bijvoorbeeld de sportschool in te duiken? Ga lekker even wandelen en thuis wat oefeningen doen. Natuurlijk moet je dit niet elke dag denken, maar soms moet je ook naar je lichaam luisteren.