Opvoed tips die op de langere termijn positief uitpakken voor je kind

Lifestyle door Esra

Het opvoeden van een kind is niet gemakkelijk. Iedere ouder loopt dan ook wel eens tegen een ‘hindernis’ aan. Daarbij voedt iedere ouder z'n kind anders op. Om alle ouders een beetje te helpen, delen wij een aantal tips die niet alleen nu, maar ook op de langere termijn goed zijn voor de ontwikkeling van jouw kind.

30 minuten regel

Iedereen heeft soms tijd voor zichzelf nodig. Vooral na een drukke dag vol met prikkels wil jouw kind misschien even met rust gelaten worden. Door je kind deze rust ook daadwerkelijk te geven, vermijd je onnodige irritaties en discussies. Komt je kind bijvoorbeeld thuis van school? Geef je kind de 30 minuten de tijd om iets voor zichzelf te toen (mits je kind dat nodig heeft natuurlijk). Ga pas na deze 30 minuten het gesprek aan over hoe het was op school. Andersom werkt dit natuurlijk ook. Merk jij zelf dat je die 30 minuten nodig hebt om te ‘ontprikkelen’ van een werkdag? Probeer die rust dan ook te pakken.

Lees ook: Tips om je kinderen voor te bereiden op de ‘grote mensen wereld’

Vraag om comfort of advies

Soms is het fijn om even te zeuren, gewoon om alles even van je af te praten. Dat ervaren je kinderen soms ook. Op deze momenten wil je dan ook absoluut geen advies. Daarentegen zijn er ook momenten waarop je juist wél advies wil. Herken je dit bij je kind? Dan ben je zeker niet de enige. Ook jouw kind heeft vast en zeker van deze momenten. Vraag daarom op het moment dat je kind een probleem heeft, of je kind comfort of advies wil. Hierdoor voorkom je irritaties en discussies.

Uitlachen is een no go

Hoewel het voor velen al vanzelfsprekend is om je kind niet uit te lachen, geldt dat niet voor iedere ouder. Vooral als jouw kind ergens trots op is, lach je kind daar dan nooit om uit. Hoogstwaarschijnlijk heeft jouw kind hier veel langer last van dan jij doorhebt.

“Je zult wel trots zijn op jezelf”

Door “ik ben trots op je” te vervangen voor: “je zult wel trots zijn op jezelf”, zorg je ervoor dat jouw kind intrinsiek gemotiveerd raakt in plaats van extrinsiek. Dit houdt in dat je kind dingen onderneemt om zichzelf een plezier te doen en niét om anderen een plezier te doen.

Lees ook: Moeite met het loslaten van een puberkind? Wij geven je een aantal fijne tips

“Doet je lichaam pijn of zijn het je gevoelens?”

Als jouw kind aan het huilen is en je vraagt: “doet je lichaam pijn of zijn het je gevoelens?”, is er direct veel onduidelijkheid weggehaald. Je weet door het antwoord op deze vraag in één klap meer dan wanneer je vraagt: “alles oké?”

Tradities

Tradities zijn niet alleen heel leuk, kinderen koesteren deze leuke herinneringen ook nog eens voor altijd. Denk aan een jaarlijks uitstapje naar een attractiepark, maar ook om een jaarlijkse bakmiddag tijdens de kerstdagen. Het hoeft helemaal niet duur, het gaat jouw kind vooral om het plezier dat ze eraan beleven.