Zo richt je een kleine keuken ruimtelijk in

Wonen door Maj

Heb je weinig ruimte in de keuken? No worries, met een slimme indeling kom je al een heel eind. Zo creëer je binnen no time meer ruimte en ga jij zeker graag tijd doorbrengen en de lekkerste gerechten bereiden in de keuken. Zo richt je een kleine keuken ruimtelijk in!

1. Creëer rust in je keuken

Om een kleinere keuken ruimtelijker te laten lijken, is het beter om niet te veel spullen in de keuken te zetten. Probeer rust te creëren en voor egale materialen te kiezen en weinig op het aanrecht te zetten. Veel poespas op het aanrecht zorgt voor een dukker en krapper gevoel. Koop de blender, waterkoker en broodrooster allemaal in dezelfde kleuren voor één mooi geheel. Verder kunnen greeploze kastjes ook voor veel rust zorgen.

2. Werk met lichte kleuren

Donkere kleuren en veel drukke prints kunnen voor een benauwend gevoel zorgen in een kleine keuken. Werk met lichte kleuren en natuurlijk tinten, zoals beige, pastelkleuren of off white. Natuurlijk kun je wel een leuk accessoire toevoegen, maar een lichte basis zal voor veel rust zorgen.

3. Natuurlijke look

Werk met natuurlijk materialen, zoals hout en linnen. Dit geeft een bepaalde rust in de keuken. Ga voor linnen theedoeken en houten barkrukken voor een sereen gevoel.

4. Deel de keuken goed in

Nu de grootste uitdaging: de keuken ruimtelijk indelen. Maak gebruik van elk hoekje en gebruik ook de binnenkant van de kastdeurtjes optimaal. Hier kun je bijvoorbeeld de kruidenpotjes inzetten. Heb je nog ruimte over bovenop de kastjes? Zet hier dan nog wat leuke opbergbakjes neer. Ga ook voor inbouwapparatuur in plaats van een losse magnetron en kijk ook eens naar een kokendwaterkraan, dit scheelt weer een waterkoken op je aanrecht. Verder doen spiegels het ook altijd goed in de keuken. Überhaupt reflecterende materialen, zoals glimmende tegels laten de ruimte groter lijken.

5. Geen kleine tegeltjes

Probeer voor grote tegels te gaan, dit zorgt namelijk voor een ruimtelijker effect. Of het nou op de muur of vloer is, kleine tegeltjes zorgen voor meer drukte en grote tegels geven juist meer rust.

6. Werk de hoogte in

Probeer de hoogte in te gaan als je minder ruimte hebt. Je kunt kopjes of pannen bijvoorbeeld ophangen aan de muur. Ook kun je nog extra opbergplanken maken om leuk servies op te presenteren. Dit scheelt je ruimte in de kastjes en zo heb je toch nog veel opbergruimte.