DIY: je eigen scrunchies maken

Hobby door Maj

Scrunchies zijn natuurlijk al een tijdje helemaal dé trend. Ze staan super leuk en deze vervanger van het elastiekje is ook nog eens beter voor je haar. Wij hebben goed nieuws, want je kunt deze leuke haartrend gewoon zelf maken en wij leggen het je uit.

Dit heb je nodig

  • Een stof met een print of kleur die jij mooi vindt (kan van verschillend materiaal zijn, bijvoorbeeld satijn of katoen)
  • Stofschaar
  • Spelden
  • Naaimachine 
  • Dun elastiek bandje
  • Garen
  • Meetlint

DIY: je eigen scrunchies maken

1. Begin met het knippen van de stof

Heb je een leuke stof uitgekozen? Top! Dan is het nu tijd om te beginnen met het knippen van de stof. Pak de stofschaar erbij en knip een reep uit de stof. Het ligt een beetje aan de dikte van je haar hoe groot je de scrunchie wilt maken. Heb je heel dik haar? Dan kun je voor een breed stuk stof gaan zo rond de 90 x 30 cm. Heb je wat dunner haar en de scrunchie liever iets minder groot? Dan kun je hem ook kleiner maken zo rond de 60 x 15 cm.

2. Naaien van de stof

Vouw nu de stof (in de lengte) binnenstebuiten op elkaar. Naai deze aan de open kant vast met een rechte steek.

3. De stof omdraaien

Nu het stiksel erin zit, kun je de stof weer omdraaien met de goede kant naar buiten. Je kunt eventueel een speld gebruiken om het omdraaien makkelijker te maken.

4. Elastiek

Nu komt vrijwel het belangrijkste wat een scrunchie helemaal af maakt: het elastiek. Haal het elastiek door de genaaide stof. Je kunt wederom een speld aan de stof maken, zodat je deze makkelijker door de stof kunt halen.

5. De scrunchie laten plooien

Nu is het tijd om de scrunchie te laten plooien. Draai de stof en bekijk hoeveel plooien je in de scrunchie wil. Als je het gewenste effect hebt bereikt, kun je de uiteinden van het elastiek aan elkaar knopen met een goede stevige knoop. Knip de uiteinden (wat je over hebt) van het elastiek af.

6. De uiteinden dichtmaken

Voor de laatste stap hoef je alleen nog maar de scrunchie dicht te maken. Vouw de uiteinden van de stof naar binnen en leg deze over elkaar heen. Naai de uiteinden dicht met de naaimachine (of met de hand, wat jij fijn vindt). Gebruik hiervoor een garen die mooi past bij de kleur van de stof. En je scrunchie is af, heel veel draagplezier!