Van voorgerecht tot dessert: zo maak je een compleet kerstdiner

Food door Maj

Het is bijna zover: de feestdagen staan voor de deur. Ben je een beetje lastminute met het voorbereiden van het kerstdiner? Geen paniek, want wij zetten de lekkerste recepten voor een kerstdiner voor je op een rij. Let's go!

1. Het voorgerecht voor het kerstdiner

Maak een heerlijke heerlijke kerstige borrelplank als voorgerecht. Dit is vaak makkelijk voor te bereiden en je hoeft niet alle ovens en pannen in beslag te nemen voor het voorgerecht. Hier vind je de leukste inspiratie voor de lekkerste borrelplanken voor de kerstdagen.

2. Amuse

Een kleine amuse is altijd goed om je gasten mee te verrassen. Houd het simpel, maar toch smaakvol. Denk aan een mini carpaccio of een mini caprese salade. Serveer er een lekkere wijn bij en je bent good to go! Tip: maak een koude amuse, zodat je hem een dag van te voren alvast kunt voorbereiden.

3. Hoofdgerecht

Bij kerst denk je toch wel aan een malse kip of bijvoorbeeld rollade. Wij delen het geheim voor de perfecte malse kip met je! Begin met het marineren van de kip in een zure vloeistof, zoals bier of karnemlek. De eiwitten in het vlees worden dan afgebroken en het vocht wordt extra goed uit de marinade opgenomen. Vervolgens kun je de kip echt mals krijgen door te garen op een lage temperatuur in de oven. Zet de oven op 165 graden, zodat het borstvlees en de bouten in 2,5 uur langzaam mals worden. Hiermee verwen je de gasten zeker weten!

4. Bijgerechten

Serveer naast de kip lekkere bijgerechten. Je kunt het makkelijk houden door bijvoorbeeld aardappelkroketjes in de oven te doen en wat brood erbij te serveren. Wat ook een heerlijk bijgerecht is zijn champignons met boursin en wij delen het recept.

Dit heb je nodig voor 5 stuks

  • 5 grote kastanjechampignons
  • 1,5 eetlepel boursin
  • 1 rode ui 
  • 1,5 eetlepel geraspte kaas (belegen)
  • Boter
  • Peper en zout

Zo maak je het

Verwarm eerst de oven voor op 180 graden. Begin dan met het schoon borstelen van de champignons. Verwijder het steeltje met een mesje. Vervolgens hol je de champignons minimaal uit en snijd je de steeltjes die je hebt verwijderd klein. Snijd ook de rode ui fijntjes. Doe een eetlepel boter in een pan en fruit de ui aan. Voeg nu ook de steeltjes en de boursin toe en laat dit smelten. Proef een beetje voor en maak het dan indien nodig wat pittiger met peper en zout. Verdeel dit vervolgens over de champignons en strooi de geraspte kaas eroverheen. Zet de champignons voor ongeveer 10 minuten in de oven en smullen maar!

5. Dessert

Aangezien je al genoeg te doen hebt rond de kerstdagen, is het fijn om het dessert simpel te houden. Maak een koud dessert, zodat je deze in ieder geval alvast een dag van te voren kunt voorbereiden. Bekijk hier drie eenvoudige koude dessert recepten!