Tips om stressvrij de feestmaand door te komen

Lifestyle door Maj

Het is weer december en dat betekent: kerstcadeaus inkopen, het kerstdiner voorbereiden, een leuke outfit uitkiezen en hoogstwaarschijnlijk drukte op werk. Geen paniek! De decembermaand kan namelijk juist heel erg leuk zijn, mits je het goed aanpakt. Het is een periode van gezelligheid en samen zijn. Focus je daarop, want met onze tips kom je de feestmaand zeker stressvrij door, ho ho ho!

1. Vooruit plannen

De decembermaand is vaak de drukste maand van het jaar. Probeer belangrijke dingen alvast vooruit te plannen. Wat staat er voor jou privé en voor je gezin op de planning? Zo kom je niet voor onverwachtste verrassingen te staan. Maak een to do lijstje en zorg ervoor dat je deze kunt afvinken. Plan ook alvast in wanneer je de boodschappen wilt gaan doen en maak een boodschappenlijstje in het voren. Houd de momenten waar niks gepland is vrij, zodat je ook lekker tijd voor jezelf hebt. Leer dus ook om af en toe nee te zeggen, vooral in de drukke decemberperiode. Sla een kerstborrel over en plan een avondje kerstfilms kijken in. Net zo ontspannend!

2. Momenten voor jezelf nemen

Me-time momentjes zijn erg belangrijk om in te plannen. Organiseer bijvoorbeeld een ontspannend spa avondje thuis, lees een boek of neem een lekker warm bad. Profiteer hiervan op de momenten dat je agenda leeg is!

3. Kerstinkopen doen

Je weet dat de laatste weken voor kerst erg druk zijn, dus dubbel zo fijn om van te voren te inventariseren wat voor cadeaus je moet inkopen. Bestel ruim op tijd online, want tijdens de feestdagen zijn de pakketdiensten erg druk. En maak er vooral iets leuks van! Duik lekker de stad in en ga je kerstinkopen doen. Mega gezellig om iedereen te verwennen met leuke cadeaus. Als je echt even geen tijd hebt, kun je ook een activiteit als cadeau geven. Denk aan lunchen, een dagje wellness of een kaartje voor het theater. Of maak zelf een leuke advent kalender.

4. Met een budget werken

December is een hele dure maand: cadeaus, het kerstdiner, een leuke outfit scoren. Bepaal van te voren hoe veel je wilt uitgeven en stel een budget op. Voor het kerstdiner kun je bijvoorbeeld ook allemaal een gang maken, wees dus creatief. Verder hoef je geen dure cadeau's te kopen, een dobbelspel kan ook heel erg leuk zijn. Dan koop je allemaal kleine, grappige cadeautjes en heb je de hele avond plezier!

5. Jezelf reminden

Tussen alle decemberdruktes door is het belangrijk om jezelf te reminden dat je wel in het hier en nu moet blijven leven. Dit kan je doen door een post-it briefje met een boodschap op verschillende plekken in huis te hangen of door een herinnering op je telefoon in te stellen, zodat je op bepaalde tijdstippen een reminder krijgt. Hoe meer signalen je ontvangt, hoe vaker je stil staat bij een bewuste levensstijl. Wees ook extra dankbaar in de decembermaand, want het is ook een maand om je geliefden te waarderen en stil te staan bij alles wat je liefhebt.

6. Schrijf de stress van je af

Van je afschrijven kan echt heel goed werken om minder stress te ervaren. Eigenlijk net als plannen, kan je in dit geval je gevoelens of problemen van je afschrijven. Je kan er ook een eventuele oplossing bijzetten die je kan verwerken in je planning om meer controle te voelen over waar je mee bezig bent.