3x tips om je kaarsen mooi egaal te branden

Life Hacks door Maj

Je herkent het vast wel: je verwent jezelf met een geurkaars, steekt hem aan en hij brand niet mooi op. Het wordt dan steeds lastiger om de kaars aan te steken en de randen worden helemaal zwart. Hij gaat daardoor een stuk minder lang meee, doordat er ongesmolten was aan de zijkanten zit die niet meer kan branden. Om dit te voorkomen, geven we je 3x tips om je kaarsen mooi egaal te branden!

1. Lont kort knippen

Een van de beste tips is om het lontje van de kaars korter te knippen. Door de lont te knippen kan de vlam rustig opbranden. Als de lont te lang is, wordt de vlam onrustig en gaat die flakkeren. Hierdoor kan het glas zwart uitslaan en brandt die niet mooi egaal op. Laat het ongeveer 6 mm boven de was uitsteken voordat je de kaars aansteekt. Je hebt hiervoor een special lontenknipper, maar je kunt dit ook met een normale schaar of nagelknipper doen. Als het lontje kort genoeg is na de vorige brandbeurt hoef je hem niet bij te knippen. Houd het wel een beetje in de gaten, mocht die echt te lang worden kun je hem weer wat bijknippen.

2. Bovenste laagje smelten

Brand je de kaars voor de eerste keer? Zorg er dan wel voor dat deze de tijd heeft om het bovenste laagje te branden. Blaas de kaars dus pas uit wanneer het bovenste laagjes is gesmolten. Anders ontstaan er een tunneling in de kaars. De meeste kaarsen doen er een uur over om het gehele bovenste laagje te smelten, houd hier dus rekening mee voordat je de kaas aansteekt. Als je bijvoorbeeld snel de deur uitmoet, wordt dit lastiger!

3. Brand een kaars niet te lang

Brand de kaars niet te lang achter elkaar. Hierdoor kan de hele kaars vloeibaar worden en kan de lont zich gaan verplaatsen. De kaars brandt dan niet mooi gelijkmatig op en je krijgt wederom zwarte randen. Probeer een kaars tussen de 1 en 4 uur te branden voor het mooiste effect. Blaas de kaars daarna uit.

4. Rustig plekje

Kies een rustig plekje uit voor de kaars, waar vooral niet te veel tocht is. Zet deze dus niet in de buurt bij een raam of ventilator. Ook is het beter om deze op een plek te zetten waar niet te veel mensen langslopen. Op een rustige plek (zonder wind) kan de kaars beter branden.

Maak zelf hippe draaikaarsen in 5 stappen!