Hoe slecht is een nacht doorhalen voor je?

Lifestyle door Esra

Een nacht doorhalen na een te gek feest of omdat je te laat bent begonnen met leren... Je herkent het vast wel. Dat een nacht doorhalen niet gezond is, is iedereen zich waarschijnlijk wel van bewust. Maar wat doet het precies met je lichaam en hoe slecht is het voor je?

Voldoende slaap is essentieel voor jouw gezondheid. Niet alleen verwerk jij in je slaap alle emoties en informatie van de dag, ook vult het je energie aan, herstelt het je spieren en cellen en verlaagt het je stress. Oke, het is duidelijk dat je slaap nodig hebt. Maar er zit een heel groot verschil tussen helemaal niet slapen en één nacht niet slapen. Wat zijn dan precies de consequenties van één nacht niet slapen?

Lees ook: Moe maar niet kunnen slapen? Dit gaat je helpen

Stress komt op

Weinig of geen slaap heeft invloed op de hoeveelheid stresshormonen dat je lichaam aanmaakt. Door een nacht door te halen krijgt jouw lichaam, meer onbewust dan bewust, last van stress.

Snel geïrriteerd en slechter concentratievermogen

Dat je sneller geïrriteerd raakt van te weinig slaap, is vast geen verrassing. Net zoals het feit dat jouw concentratievermogen afneemt naarmate je langer wakker bent. Je maakt hierdoor sneller verkeerde beslissingen, het wordt steeds moeilijker om te focussen en je wordt minder effectief.

Je krijgt honger

Uit onderzoek van klinisch slaappedagoog Terry Crale blijkt dat je leptine en ghreline hormonen uit balans zijn wanneer je een nacht door haalt. Het hormoon leptine remt jouw honger, terwijl het hormoon ghreline juist jouw eetlust verhoogt. Door het slaaptekort vermindert het leptine niveau en verhoogd het ghreline niveau, met als gevolg dat jij meer honger krijgt.

De huid verslechterd

De pH-waarde van jouw huid stijgt wanneer je een nacht doorhaalt. Oftewel: je huid wordt zuurder, de wallen onder je ogen worden zichtbaarder, je rimpels worden duidelijker en je huid voelt droger aan. Gelukkig trekken deze symptomen weg nadat je weer een aantal nachten goed hebt geslapen.

Je rug gaat er van slijten

Terwijl jij lekker ligt te slapen, is jouw lichaam hard bezig met allerlei herstel- en opruimwerkzaamheden. Zo worden bijvoorbeeld de vloeistoffen in je lichaam bijgevuld en gereinigd. Hierdoor groei je gedurende de nacht ongeveer één of twee centimeter. Er wordt namelijk water opgenomen in de schijven tussen je ruggenwervels. Door regelmatig een nacht door te halen gaat jouw rug sneller slijten, wanneer jij niet slaapt krijgt jouw lichaam namelijk de tijd niet om het water op te nemen.

Kans op symptomen van schizofrenie

Ben jij langer dan 24 uur wakker, dan is er een kans dat jij last krijgt van symptomen van schizofrenie. Dit houdt in dat je dingen ziet en hoort die er niet zijn.

Het slaapritme wordt verstoord

Een nacht doorhalen verstoord jouw biologische klok. De kans is namelijk groot dat jij de volgende dag een middagdutje doet of eerder naar bed gaat dan normaal.

Kortom: een nacht doorhalen is zeker niet gezond en het is natuurlijk beter om het niet te doen. Desondanks doet het niet heel veel kwaad. Zolang je het houdt bij één nacht en jij de volgende nachten wél zorgt voor een goede nachtrust, gaat jouw lichaam waarschijnlijk weer snel normaal functioneren.