Zo maak je de tuin klaar voor de herfst en winter

Wonen door Maj

De herfst is een belangrijke tijd voor je tuin. Planten bereiden zich voor op de winter die eraan komt, ze laten hun bladeren vallen of trekken zich helemaal terug in de grond. Je helpt je tuin een handje om zich voor te bereiden op een strenge winter en wij leggen je uit hoe!

1. Perkplanten

Perkplanten worden vaak behandeld als eenjarige planten, maar ze kunnen ook super goed overwinteren! Zonde dus om ze weg te gooien. Hoe je dit doet? Knip alle stengels terug tot 10 centimeter. Haal de planten uit de potten en zet ze in trays gevuld met vochtige universele potgrond. Zet de perkplanten op een vorstvrije en lichte plek. Geef ze af en toe water en je zult merken dat je volgend jaar gewoon weer kunt genieten van de plantjes!

2. Herfstbladeren opruimen

Nu het kouder wordt laten de bomen hun blad weer vallen. Grote kans dat deze ook bij jou in de tuin terechtkomen. Haal alle bladeren van het gras, zodat dit in ieder geval niet verkleurt. Op vorstgevoelige planten laat je ze wel beter liggen. De herfstbladeren beschermen ze niet alleen, maar brengen ook nieuwe voedingsstoffen in de bodem.

3. Groenbemesters zaaien

Groenbemesters zorgen ervoor dat de grond van je moestuin niet kaal wordt in de winter. Belangrijke voedingsstoffen spoelen niet weg door de regen en de grond blijft een goede structuur houden.

4. Winterharde groenten voor in de moestuin

Ook in de herfst onderhoudt je gemakkelijk een moestuintje. Ga alleen voor een ander soort groenten, zoals winterharde tuinbonen of veldsla. Je beschermt de zaden met cloches en een vliesdoek. Zo geniet je ook in de winter van heerlijke zelfgekweekte groenten! Heerlijk toch?

5. Vijver schoonmaken

Herfstbladeren die in de vijver vallen rotten op de bodem weg. Dit gaat na een tijdje heel erg ruiken en er kunnen ook algen door ontstaan. Verwijder de bladeren dus meteen uit je vijver. Je kunt ook de bomen die in de buurt van vijver staan afdekken met een net. Op deze manier houd je de vijver de gehele winter mooi.

6. Snoeien 

Vallen de blaadjes van de bomen? Dan begin je met de najaar snoei! Snoei verdwaalde en beschadigde takken (vooral van sierbomen). Ook takken die over elkaar schuren kun je beter weghalen. Voor veel planten geldt dat snoeien in het najaar nieuwe scheuten stimuleert. Zorg er in ieder geval wel voor dat je klaar bent voordat het begint met vriezen.