Last van een herfstdip? Dit doe je eraan

Lifestyle door Maj

De herfst is weer begonnen: de blaadjes vallen van de bomen en het wordt snel donker buiten. Ook is het kouder, staat er meer wind en regent het vaak. Bij sommige mensen kan dit zorgen voor een herfstdip, doordat het weerbeeld overeen komt met hun stemming. No worries, want wij leggen je uit wat een herfstdip precies is en wat je eraan kunt doen.

Een herfstdip

Er zijn verschillende termen voor een herfstdip, denk aan herfstblues, een seizoensgebonden depressie of herfstdepressie. Een depressie is heftiger dan een dip of blues, maar toch komen de klachten wel overeen. Je bent het grootste deel van de dag somber, slaperig, futloos en energieloos. Andere symptomen zijn: gewichtstoename, minder genieten van de dagelijkse dingen en de controle verliezen over het eten. Je bent vaak extra slaperig in de donkere seizoenen, waardoor je veel minder energie hebt. Vermindering in de hoeveelheid licht van buiten is een grote oorzaak van een herfstdip. Het dag- en nachtritme is namelijk ontregelt, hierin speelt het hormoon melatonine een grote rol.

Dit kun je doen om je herfstdip te verminderen

1. Accepteren

Erken en accepteer dat er iets aan de hand is. Neem jezelf serieus en deel je klachten met mensen die er verstand van hebben. Als je niks eraan doet en gewoon doorgaat met leven, dan blijf je de donkere seizoenen in een dip zitten. Belangrijk dus om actie te ondernemen en jezelf op te peppen.

2. Praten, praten, praten

Deel je problemen met mensen om je heen, praten lucht namelijk op. Door te praten, ben je ook bewust van jezelf dat er een probleem is en dat is stap één naar verandering. Vind steun bij naasten of praat met een professioneel iemand, zo leer je misschien zelfs mensen kennen die in hetzelfde schuitje zitten.

3. Maak het gezellig en cosy in huis

Als het kouder wordt buiten, ben je waarschijnlijk steeds meer thuis te vinden. Maak het dan ook gezellig voor jezelf: zet een kopje thee, doe de kaarsjes aan, pak er een goed boek bij en ga gewoon lekker cocoonen! Zie deze tijd juist als een cosy seizoen om even tijd voor jezelf te nemen. Ook leuk om vrienden uit te nodigen en leuke herfstknutsels te maken, zoals dit herfststukje voor op tafel. Staat ook nog eens super gezellig!

4. Een vitamineboost

In de herfst heb je minder energie en kom je weinig buiten. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Drink genoeg water en kies voor gezonde maaltijden. Vul deze aan met extra vitamines, zoals B1, B2 en B6. Als de 'r' in de maand zit, is het ook verstandig om vitamine D te slikken. Van april tot en met september maakt je lichaam vitamine D aan door blootstelling aan zonlicht. Later moet je het doen met de voorraad die je lichaam heeft opgebouwd. Vitamine D zorgt voor een goede weerstand en is belangrijk voor sterke botten, tanden en spieren.

5. Genoeg bewegen in de buitenlucht

Probeer veel te bewegen en vooral een frisse neus te halen. Wandel elke dag een half uurtje of pak de fiets. Geniet van de prachtige herfstkleuren en haal een lekkere coffee to go. Laat je niet ontmoedigen door slecht weer, want bewegen in de buitenlucht is heel goed voor je gezondheid.

6. Lichttherapie

Lichttherapie reguleert op kunstmatige wijze de natuurlijke aanmaak van melatonine. Er wordt tijdens deze behandeling gebruik gemaakt van een sterk soort licht zonder UV-straling. Lichttherapie is bij veel mensen effectief en ook makkelijk te ondergaan. Zeker een goede oplossing om te combineren met bovenstaande tips.